Energia solara a inceput sa fie folosita in urma cu mai bine de doua milenii. Fizicianul grec Arhimede (287-212 i.e.n) din Siracuza a fost primul european care a „pus Soarele la treaba” – ce e drept, in scopuri militare. Asta s-a intamplat cu mult inainte de aparitia panouri solare presurizate – mai exact, in timpul asediului orasului sau natal (214-212 i.e.n), cand Arhimede a incendiat o flota romana cu ajutorul unor oglinzi. Episodul a fost descris mai intai de cronicarul si umoristul Lucian din Samosata, iar apoi de Anthemius din Tralles, unul din cei doi arhitecti care au ridicat, din ordinul imparatului Justinian, basilica Sfanta Sofia din Constantinopole.
Timp de secole, episodul a fost considerat o „simpla poveste” (Rene Descartes, de exemplu, il considera „o simpla nascocire). Insa in anul 1973, un savant grec, Dr. Ioannis Sakkas, a dovedit ca lucrurile ar fi putut sa se petreaca intr-adevar asa cum au scris Lucian din Samosata si Antemisu din Tralles. A „inarmat” cu oglinzi 70 de oameni care, asezati pe cheiul santierul naval din portul Skaramagkas (situat in apropierea Atenei) au concentrat razele solare asupra replicii la scara 1:1 a unei nave de lupta romane din epoca Republicii, situata la o distanta de 50 de metri. In numai cateva minute, „nava romana” a luat foc!
Timp de aproape doua milenii, nimeni nu s-a gandit sa foloseasca energia furnizata in mod absolut gratuit de Soare. Dar in secolul al XVIII-lea a fost descoperit ceea ce astazi se numeste „efect de sera”, iar la sfarsitul secolului al XIX-lea, energia solara era deja folosita pentru producerea apei calde menajere. In America primelor decenii ale secolului XX au aparut panouri solare similare ca principiu celor din ziua de azi. „Publicul-tinta” erau insa locuitorii din insorita Californie, care nu se confruntau cu ierni geroase, in care apa din instalatia de produs apa calda ar fi inghetat – cu instalatie cu tot.
Din fericire insa, fizica nu bate pasul pe loc, iar crizele petrolului din 1973 si 1979 au stimulat cautarea unor solutii pentru economisirea energiei si cercetarea in domeniul resurselor energetice regenerabile. In cele din urma, au aparut si panourile solare presurizate, care nu se tem de inghet. Acestea au in componenta lor tuburi superconductoare vidate, care capteaza radiatia solara si o transforma in energie termica. Caldura este transmisa in partea superioara a instalatiei, unde incalzeste un agent termic (antigel solar). Antigelul o transporta in schimbatorul de caldura, unde este preluata de apa din boiler, care poate fi folosita ca apa calda menajera sau ca sursa de energie termica pentru calorifere.
Tuburile vidate ofera performante bune si cand cerul este innorat, captand radiatia infrarosie care patrunde si prin stratul de nori. Datorita foarte bunei izolatii oferite de vid, panourile solare presurizate functioneaza chiar si iarna, pana la temperaturi de – 20 de grade Celsius. Deci, daca doriti sa aveti apa calda chiar si iarna, cumparati-va panouri solare presurizate de la dbsolar.ro, care va ofera trei variante constructive: cu o capacitate de 100, 150 si 200 de litri (deci cu10, 15 si 20 de tuburi vidate si presurizate), pretul de cost al acestora fiind de 980, 1400 si respectiv 1800 de RON. Montajul este simplu si poate fi facut de orice instalator sau chiar de catre client.