Sunteți împreună de ceva vreme. Simte că zilele rele sunt mai multe decât cele bune. Poate că trăiești mai mult ca niște colegi de cameră decât ca niște iubiți și scânteia pe care ai avut-o cândva se estompează. În mintea ta, ai dat cea mai bună șansă. Poate te-ai gândit chiar cum ar fi să iei de la capăt cu cineva nou.
Înainte de a renunța, luați în considerare acest lucru.
În cea mai bine vândută carte, „Cele șapte principii pentru ca căsătoria să funcționeze”, dr. John și Julie Gottman au scris că este trist când o relație bună moare pentru că nu a primit îngrijirea și respectul de care are nevoie pentru a supraviețui. De asemenea tot ei scriu că un sex shop te poate ajuta să duci căsnicia la următorul nivel. Divorțul și despărțirile nu trebuie să fie o parte inevitabilă a vieții. De fapt, există multe motive bune pentru a rămâne împreună.
CĂSNICIILE MAI FERICITE DUC LA O VIAȚĂ MAI LUNGĂ
Cercetările de la Universitatea din Michigan au descoperit că persoanele aflate în căsnicii nefericite aveau mai multe șanse de a se îmbolnăvi și aveau o durată de viață mai scurtă cu aproximativ patru până la opt ani. Soții Gottman cred că acest lucru se datorează faptului că conflictele și neglijența constante vă afectează în cele din urmă sănătatea într-un mod negativ. De fapt, în cercetările efectuate la Gottman Love Lab, echipa a găsit în mod similar mai multe globule albe (protectorii sistemului imunitar) la cei cu relații mai fericite.
CĂSĂTORIE FERICITĂ, COPII MAI FERICIȚI
Dr. John Gottman a studiat și copiii pentru a vedea cum aceștia s-au descurcat împotriva sănătății căsătoriilor părinților lor. În cercetările efectuate cu 63 de copii urmăriți de la vârsta preșcolară până la 15 ani, rezultatele au arătat cazuri mai mari de absentism, depresie și agresivitate la copiii ai căror părinți au manifestat ostilitate conjugală. Acești copii au avut niveluri ridicate de stres care le-au afectat relațiile cu colegii și performanța lor la școală. Chiar și ostilitatea care persistă după ce părinții se despart îi afectează pe copii.
CUM SĂ ȘTII DACĂ EȘTI FERICIT
Să presupunem că căsnicia ta nu pare deosebit de „conflict mare” cu semnele evidente de avertizare ale unei relații aflate în necazuri. Cum poți ști că ești într-o relație fericită, care este atât bună pentru sănătatea ta, cât și pentru toți cei din jurul tău? Se poate măsura așa ceva?
Începe azi să construiești o relație mai fericită!