5 idei de proiecte diy pe care să le încerci la tine acasă

Poate te gândești încă de pe acum că vrei o schimbare, vrei o reîmprospătare a spațiului în care locuiești. 

Ei bine, proiectele DIY (Do It Yourself) sunt cea mai bună idee pentru a da acel look fresh locuinței tale, fără a da o căruță de bani pe mobilă sau alte materiale. 

Aici ai 5 idei DIY pe care să le încerci:

1. Paleți

Poate cel mai popular dar și ce mai simplu proiect DIY pe care să îl faci este de a refolosi paleți pe post de obiecte de mobilier.

Dar știai că poți face mult mai multe cu acest obiect simplu, în afară de a-l pune pe foc?

Trebuie doar să-l reconditionezi puțin, îi dai un pic de luciu sau vopsea și-l așezi într-un colț rustic.

Dacă ai și puțin talent și ustensilele necesare pentru mânuirea lor poți crea adevărate obiecte de mobilier sau de decor. Care nu doar arată frumos și rustic, dar sunt perfect funcționale, rezistente și îți pot salva o mulțime de bani.

Poți crea din paleți structura unei canapele foarte solidă sau structura unui pat. Iar dacă nu ești prea priceput sau nu vrei să te complici prea mult simpla amplasare a lor pe pereți sau tavan poate da o nuanță de culoare și face camera mult mai primitoare.

2. Mini-raft pentru papetărie

Dacă și la tine acasă ai hârtii aruncate peste tot și nu știi ce să mai faci cu ele pentru că pe de-o parte le-ai arunca, dar pe de altă parte nu știi când vei avea nevoie spontan de ACEA rețetă pe care ți-ai notat-o acum 2 ani de Crăciun, acest mic truc te va ajuta să păstrezi ordinea. 

Tot ce ai nevoie este o bormașină, un blat care să aibă minim 3 cm(sau o blană tratată cu lac și luciu dacă dorești) și 2 șuruburi care se fixează în perete și în blană.

Avantajul acestui mod este că obiectul final va arăta foarte curat și simplu. Practic un raft care iese din perete. Dezavantajul fiind dificultate și necesitatea unei bormașini.

Însă dacă îți dorești doar un raft poți înlocuii găurile în pereți și acele 2 șuruburi cu 2 suporturi în formă de L de instalează mult mai ușor.

Produsul final nu va arăta la fel de simplu, dar își va face treaba.

3. Lustre din sticle de vin.

Cel mai probabil ai adunate pe undeva prin casă niște sticle de vin goale. Poate de la vreo petrecere alături de prieteni sau în urma unei sărbători alături de familie.

Înainte de a te îndrepta pe ușă pregătit/ă să te scapi de ele, mai gândește-te o dată. 

Sticlele de vin sunt un obiect ornamental grozav și pot fi folosite mai în toate locurile unde se poate amplasa un bec.

Ai inspirație și o sticlă goală? Poți încerca să creezi o lustră home-made. Partea bună este că nu necesită prea mult efort. Probabil singurul lucru pe care trebuie să îl iei în calcul este mărimea becului și modul de prindere al sticlei pe lustră.

4. Bijuterii handmade

Alege un anumit proiect de bijuterii pe care vrei să le încerci. Cum ar fi brățări, inele sau coliere. 

În funcție de ce tipuri de bijuterii plănuiești să faci, probabil vei avea nevoie de câteva instrumente de bază pentru a-ți finaliza proiectul.

Câteva instrumente de bază ar fi:

  • Clești de diferite dimensiuni, cu bot rotund, drept, indoit. Pentru a putea lucra cu diferite accesorii.
  • O riglă din metal care măsoară centimetri.
  • O tăietoare de sârmă.
  • Sârmă de testare, pentru a exersa diferite modele, înainte de a folosi materialele finale. Să faci un fel de prototip.
  • Mărgele, paiete, lănțișoare, biluțe colorate și orice ornamente preferi, în funcție de proiectul ales.
  • Pistol de lipit.

5. Colaje

În arta modernă, colajele sunt creațiile care nu au nicio regulă. Nu dețin nicio definiție din punct de vedere a materialelor pe care trebuie să le utilizezi. Imaginația ta e limita.

Poți să creezi colaje de poze într-o ramă sau să lipsești diverse obiecte, materiale textile, lemn pe pânze sau alte corpuri.

E un fel de, strânge tot ce ai la îndemână și vezi unde te duce imaginația. 

Câteva idei ar fi: 

  • cuvinte sau litere din polistiren, pe care să le decorezi cu hârtie colorată, margele sau alte accesorii.
  • O pânză pe care să lipești diverse fotografii cu toată familia.
  • Tablouri din fire de ață.
  • Obiecte de birou decorate.

Sper că te-am inspirat să-ți găsești un mini proiect care să te relaxeze, să îți dea puțin de lucru, dar în final să ai satisfacția lucrului făcut cu mâna ta.