Dintre toate dispozitivele si accesoriilor portabile, boxele bluetooth se dovedesc a fi cele mai utile. Pot fi transportate usor in bagaj, se pot incarca prin cablu USB sau pot avea baterii si, cel mai important, este ca pot reda muzica atunci cand un dispozitiv cu bluetooth este conectat la acestea.
Avantajele unor boxe bluetooth portabile sunt:
Boxele Bluetooth consuma in general foarte putina energie, de aceea majoritatea dintre ele functioneaza cu baterii integrate. Bateriile acestea va ofera o autonomie de 8-10 ore cu o singura incarcare, suficient de mult, in general, pentru orice activitate.
Portabilitatea este un alt mare avantaj al boxelor Bluetooth. Multe persoane le folosesc in loc de casti, de exemplu atunci cand ies la plimbare cu bicicleta, cand fac drumetii montane. De asemenea, aceste boxe sunt foarte utile si pentru cand mergeti la piscina sau la plaja. Consumul redus de energie le face o alegere ideala pentru astfel de utilizari.
Scapati de cabluri, deoarece functioneaza fara fire. Nu va mai trebui sa va incurcati in cablurile greoaie si adaptoare.
Fara instalare! Conexiunea dintre boxele Bluetooth si dispozitivul de redare (telefon mobile, laptop, tableta) poate fi stabilita automat, foarte rapid. Nu trebuie sa utilizati drivere sau CD-uri de instalare.
Perfecte pentru utilizare in aer liber. Daca plecati intr-o excursie sau petreceti timp cu prietenii la un picnic, veti vedea ca aceste boxe sunt foarte utile. Deoarece nu este necesara instalarea, puteti configura si incepe sa ascultati muzica in cateva minute.
Pentru a face alegerea cea mai buna in ceea ce priveste achizitia unei boxe bluetooth portabile trebuie sa iei in calcul:
-Puterea de iesire (Watt) – numarul de watti ai unei boxe influenteaza in mod direct presiunea sunetului in decibeli, adica volumul. De exemplu, o boxa cu 15-20 W are in jur de 80 de decibeli, un volum suficient daca vrei sa asculti muzica in aer liber. Daca asculti muzica in interior, poti alege un model de 10 W.
Chiar daca boxele mai mari au o capacitate de iesire mai mare, asta nu inseamna neaparat ca boxele wireless mici nu ofera o calitate a sunetului la fel de buna, mai ales ca tehnologiile in acest domeniu sunt din ce in ce mai performante. Tine totusi cont de faptul ca nu este recomandat sa asculti muzica prea tare deoarece acest lucru iti poate afecta auzul.
-Frecventa (Hertz) – se refera la frecventa pana la care o boxa poate sa emita sunetele. De exemplu, urechea poate sa perceapa clar sunetele cuprinse intre 20 Hz si 20.000 Hz. Daca o boxa nu poate reda sunete in acest interval, atunci anumite sunete se pierd si nu sunt percepute clar. Cu alte cuvinte, cu cat frecventa este mai mare, cu atat sunetul este mai clar.
-Sistemul audio – fiecare sistem are un numar de canale care emit sunetele, iar majoritatea boxelor portabile sunt de tipul 2.0 sau 2.1, fiind capabile sa ofere un sunet de calitate ridicata.
-Impedanta – se refera la rezistenta pe care boxele o opun curentului furnizat de amplificator sau cat de mult curent este extras din amplificator. Ca sa nu complicam lucrurile, cu cat impedanta este mai mica, cu atat calitatea sunetului este mai buna.