Care sunt caracteristicile BCA-ului?

Încă de când a apărut și până în prezent BCA-ul a fost considerat unul dintre cele mai bune materiale de construcții. Pentru că lucrările se realizează ușor, fără timp pierdut și fără costuri mari, BCA-ul a început treptat să ia locul unor materiale deja cunoscute, precum cărămida sau betonul. Iată care sunt caracteristicile pe care le au blocurile de BCA și de ce este atât de apreciat acest material în construcții.

BCA-ul este un bun izolator termic

Una dintre cele mai bune caracteristici de care dispun blocurile de BCA este aceea că acestea izolează foarte bine din punct de vedere termic. Astfel, blocurile de BCA de la Ytong sunt cunoscute pentru caracteristicile foarte bune de izolare, dar și pentru faptul că pot fi folosite pentru o multitudine de aplicații.

Caracterul izolator al materialului vine din structura aerată a blocurilor de BCA care funcționează exact ca un paravan împotriva pierderilor de temperatură. De asemenea, blocurile de BCA sunt mult mai performante decât cărămida plină, spre exemplu, sau decât betonul, din punct de vedere al izolării.

BCA-ul este un material cu acoperire mare

Datorită faptului că blocurile de BCA sunt disponibile în mai multe variante de dimensiune, acest lucru contribuie și la acoperirea mult mai eficientă a suprafețelor. Astfel, tot ce trebuie să faci este să calculezi suprafața și să o raportezi mai apoi la câți metri pătrați are un palet de bca.

Vei vedea că spre deosebire de alte tipuri de materiale BCA-ul acoperă suprafețe mari fără a necesita cantități mari de material, lucru care este avantajos mai ales din punct de vedere al costurilor.

BCA-ul are rezistențe ridicate la compresiune

BCA este de fapt acronimul de la beton celular autoclavizat, așadar un material prefabricat. Rezistențele sale la compresiune sunt foarte apropiate de cele ale cărămizilor, astfel că putem vorbi despre un material perfect capabil să preia încărcările chiar și în ipoteza folosirii acestora pentru structuri de rezistență. Astfel, BCA-ul poate fi folosit pentru realizarea pereților structurali, dar și pentru compartimentări diverse la interior.

BCA-ul rezistă foarte bine la foc

Unul dintre aspectele cele mai importante în construcții este rezistența materialelor la foc. Practic, se pune problema rezistenței acestora pâna la momentul în care se intervine asupra punctelor de ardere, iar din acest punct de vedere BCA-ul oferă o rezistență de până la patru ore, acest parametru depinzând de grosimea de strat.

Chiar și așa, BCA-ul este un material care nu întreține arderea și care nu produce scântei incandescente, astfel că poate fi folosit în siguranță pentru realizarea construcțiilor.

BCA-ul poate fi folosit pentru o multitudine de aplicații

Este important de reținut faptul că BCA-ul nu suplinește prezența altor materiale de construcții, ci este în sine un material din care se poate construi durabil. Astfel, pot fi folosite blocuri de BCA pentru realizarea pereților interiori sau exteriori, pentru buiandrugi și acoperiș de tip terasă, pentru pereți aferenți structurilor open space și pentru realizarea scafelor sau a elementelor de mobilier.

BCA-ul este un material care poate acoperi un număr amplu de necesități constructive, iar acest aspect îl poziționează pe primele locuri în topul preferințelor constructorilor.

BCA-ul are o greutate redusă

Grație structurii aerate, BCA-ul are o greutate redusă. Acest lucru contribuie la nivelul întregii clădiri realizate printr-o greutate proprie mică a construcției, care nu influențează așadar caracteristicile terenului. Spre deosebire de beton, care este un material greu, BCA-ul reduce aproape la jumătate greutatea unei clădiri.

Acestea sunt cele mai importante caracteristici pe care le oferă blocurile de BCA și pe care orice constructor ar trebui să le cunoască înainte de a alege materialele potrivite pentru realizarea unei clădiri. BCA-ul este o alegere potrivită și este și o opțiune sustenabilă în contextul construirii durabile.