Enzimele reprezintă un tip de proteine ce se află în celule. Acestea sunt implicate în reacțiile chimice din organism și chiar pot crește ritmul lor pentru a contribui la susținerea vieții. Află din acest articol detalii despre enzime și cum funcționează ele.
Cum se pot evalua enzimele?
Cantitatea de enzime se poate afla cu ajutorul analizelor de laborator. De pildă, determinarea fosfatazei alcaline, un tip de enzimă, este un test de rutină ce se efectuează, în principiu, pentru a depista afecțiuni ale ficatului sau ale oaselor. Analiza constă în prelevarea de sânge, dimineața, pe nemâncate, într-un recipient special fără coagulant.
Medicul specialist este cel care va interpreta rezultatele și va putea cere un test suplimentar în cazul fosfatazei alcaline de proveniență hepato-biliară crescută, pentru a o confirma. Valorile de referință pentru acest tip de enzimă sunt stabilite în funcție de unii factori, precum vârsta și sexul pacientului, dar și tipul de test efectuat. Celelalte tipuri de enzime se pot evalua tot prin intermediul testelor de sânge.
Ce rol au?
Organismul are nevoie de enzime pentru a-și putea desfășura procesele care ne mențin în viață, astfel le produce în mod natural. Ele sunt componente deosebit de importante în dezvoltarea musculaturii, în descompunerea toxinelor pentru a putea fi eliminate mai ușor și în cea a nutrienților în timpul digestiei.
Enzimele digestive sunt esențiale pentru sistemul digestiv, deoarece, în lipsa lor, organismul nu poate descompune alimentele, proces care este vital pentru ca nutrienții să poată fi absorbiți în întregime. În cazul în care în corp nu sunt suficient de multe enzime digestive, te poți confrunta cu diverse simptome gastrointestinale neplăcute. Lipsa acestora poate duce și la subnutriție, chiar dacă dieta pe care o ai este echilibrată, deoarece corpul nu asimilează nutrienții de care are nevoie.
Cum funcționează?
Organismul produce singur enzime în sistemul digestiv, inclusiv în gură, stomac și intestinul subțire. Cele mari acționează la nivelul pancreasului și îl ajută să funcționeze corect. Enzimele digestive sunt responsabile cu descompunerea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor din alimente, ca să poată fi asimilate cu ușurință de organism. În lipsa lor, nutrienții ar fi irosiți. Unele afecțiuni medicale pot interfera cu producția enzimelor digestive.
Forma enzimei este în strânsă legătură cu funcția pe care o îndeplinește și suferă modificări atunci când este afectată de căldură, afecțiuni sau condiții chimice dure. Când își modifică forma, enzima nu mai funcționează, iar procesele din organism în care este implicată sunt influențate în mod negativ.
Când este necesar să intervină medicul?
Atunci când pancreasul nu secretă natural enzimele digestive, poți ajunge să te confrunți cu subnutriție, balonare, crampe abdominale, flatulență și diaree. Dacă începi să simți disconfort stomacal și manifești simptomele respective, mergi la un consult de specialitate. Medicul îți poate recomanda să efectuezi teste de sânge, pentru a stabili corect un diagnostic.
În cazul în care nivelul enzimelor este redus, îți poate recomanda să iei suplimente alimentare ce pot contribui la prevenirea subnutriției și la ameliorarea simptomelor ce indică disconfortul abdominal.
Simptome ale deficienței de enzime
Pe lângă persoanele care se confruntă cu insuficiență pancreatică exocrină, există și altele cu diferite afecțiuni ce necesită aport suplimentar de enzime. Printre acestea se află cele care suferă de pancreatită cronică, chisturi pancreatice sau tumori benigne, afecțiuni ale canalului biliar sau pancreatic, diabet și altele. Iată care sunt simptomele ce pot semnala deficiențe de enzime:
- Flatulență în exces;
- Diaree;
- Balonare;
- Dureri abdominale după luarea mesei;
- Scaune de culoare galbenă, cu miros neplăcut intens;
- Pierderea în greutate, deși nu sari peste mese.
Intoleranța la lactoză poate fi unul dintre motivele pentru care întâmpini dificultăți în a digera unele alimente. Numai medicul este cel în măsură să stabilească diagnosticul și tratamentul, în baza consultului și a investigațiilor pe care le consideră necesare.
Înainte de a lua suplimente alimentare, discută cu un medic. În cazul în care nu sunt administrate corespunzător, suplimentele cu enzime pot duce la manifestarea unor efecte secundare, de exemplu, la constipație sau diaree, greață și crampe abdominale. Dacă deja te confrunți cu aceste simptome, ia de urgență legătura cu un medic.
Surse de informare:
- Pietrangelo, Ann. “Digestive Enzymes: What Are They, Do They Work, and More.” Healthline, Healthline Media, 3 Sept. 2021, www.healthline.com/health/exocrine-pancreatic-insufficiency/the-role-of-digestive-enzymes-in-gi-disorders;
- Roland, James. “Why Are Enzymes Important?” Healthline, Healthline Media, 16 Jan. 2019, www.healthline.com/health/why-are-enzymes-important.