Evitati contactul cu persoanele bolnave. Ramaneti acasa daca va simtiti rau. Spalati-va mainile cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde si nu va atingeti fata. Acestea sunt mesajele din ultimele luni de zile… suntem inconjurati de acestea!
Cele mai multe cazuri ale bolii care a ingenuncheat planeta sunt usoare, declansand simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra, oboseala, tuse uscata si dificultati de respiratie. Desigur, complicatiile nu sunt inexistente. Dar virusul responsabil se raspandeste infricosator de rapid, sarind de la persoana la persoana prin picaturile produse de stranut si tuse. Pentru a elimina raspandirea virusului, expertii subliniaza importanta igienei mainilor: mentinerea mainilor curate prin spalarea periodica cu apa si sapun sau, ca o a doua alegere, frecarea lor cu un produs de igienizare pe baza de alcool. S-ar putea sa para un sfat simplu, chiar lipsit de importanta. Dar astfel de practici obisnuite pot fi arme surprinzator de puternice in razboiul impotriva bolilor infectioase.
Spalarea mainilor cu sapun lichid sau spuma este una dintre cele mai importante metode de intrerupere a transmiterii de virusuri sau a altor agenti patogeni. Aceasta practica poate avea un impact major asupra unui focar.
Cum sa distrugi un virus
In sensul cel mai strict al cuvantului, virusurile nu sunt vii din punct de vedere tehnic. Spre deosebire de majoritatea celorlalti microbi, care pot creste si se pot reproduce singuri, virusurile trebuie sa invadeze o gazda, cum ar fi o celula umana, pentru a fabrica mai mult. Fara un organism viu de deturnat, virusurile nu pot provoca boli. Cu toate acestea, particulele virale sunt suficient de rezistente pentru a ramane active un timp in afara gazdei, unele ramanand infectioase ore intregi, zile sau saptamani. Din acest motiv, virusurile se pot raspandi cu usurinta neobservate, mai ales atunci cand persoanele infectate nu prezinta intotdeauna simptome. Deoarece virusul pare sa se afle in mucus si alte fluide ale cailor respiratorii, acesta se raspandeste aproape sigur atunci cand persoanele infectate tusesc sau stranuta. Eliberate in aer, picaturile infectioase pot ateriza pe o alta persoana sau pe o suprafata atinsa frecvent, cum ar fi un maner, un cos de cumparaturi sau un scaun de metrou. Virusul se poate transfera si prin strangeri de mana dupa ce cineva care transporta virusul stranuta sau tuseste in mana.
Dupa aceea, este o scurta calatorie pentru virus de la mana la cap. Cercetatorii estimeaza ca, in medie, oamenii isi ating fetele de 20 de ori pe ora, aproximativ 44% din aceste atingeri implicand ochii, gura si nasul – unele dintre cele mai rapide puncte de intrare in interiorul corpului.
Spargerea acestui lant de transmisie poate ajuta la stingerea raspandirii bolii. Pentru a infecta efectiv o persoana, virusurile trebuie sa ajunga mai intai in interiorul corpului, unde pot infecta celulele vii – asa ca, daca aterizeaza pe maini, cea mai buna miscare este sa le eliminam sau sa le distrugem.
Cel mai important pas in combaterea infectiei poate fi spalarea mainilor, in special inainte de a manca mancare, dupa utilizarea baii si dupa ingrijirea unei persoane cu simptome, cu sapun profesional sau sapun normal. Este, pur si simplu, cea mai buna metoda de limitare a transmiterii, de a evita infectarea si transmiterea catre alte persoane. Ar trebui sa va udati mainile – in fata si in spate – cu apa curgatoare, curgatoare apoi aplicati sapun spuma sau lichid, acordand atentie spatiilor usor uitate dintre degete si sub unghii. Frecati mainile cel putin 20 de secunde, apoi clatiti si uscati. Acest lucru reprezinta cea mai buna metoda de a va feri daca ati atins o suprafata contaminata.