Varsta de pensionare ramane un prag pe care oamenii il resimt cu putere. Multi se intreaba cuprinsi de panica daca vor reusi sa se obisnuiasca sa stea acasa, sa nu mai aiba contact cu oamenii. Teama aceasta apare si pentru ca nu stiu incotro sa se indrepte, in ce sa creada iarasi, cum sa foloseasca in mod constructiv timpul liber pe care il au la dispozitie.
Nu este usor sa te obisnuiesti cu noul statut, dar nici foarte greu. Totul consta in a intelege ca e gresit sa crezi ca la pensie vei sta degeaba, ca te vei uita ore in sir la televizor sau ca nu vei mai avea parte de iesiri alaturi de prieteni. Daca vrei sa fii cu adevarat fericit, atunci trebuie neaparat sa faci ceva, sa incepi o activitate interesanta, sa fii util familiei si societatii, sa ai sentimentul ca traiesti cu un anumit scop in viata.
Iata ce ai putea face dupa ce iesi la pensie:
1.Fii cat mai aproape de familie, de copii si nepoti. Intr-adevar, nu mai trebuie sa te trezesti la prima ora a diminetii, dar totusi o faci mereu si asta iti amplifica sentimentul ca traiesti degeaba. Ce-ar fi sa-ti ajuti propriii copii, sa-ti duci nepotii la gradinita sau in parc, sa le faci cumparaturile sau sa le pregatesti pranzul si cina? Tine cont de faptul ca batranetea nu este decat o noua etapa a vietii si ca depinde de tine cum vrei sa o traiesti!
2.Timpul liber il poti folosi in mod constructiv. De exemplu, ai putea sa mergi in excursii interesante, unde sa intri in contact cu civilizatii diferite, poate sa pleci intr-o croaziera mediterana si sa te bucuri de zile de calitate alaturi de partenerul de-o viata. Fa vizite la casele de cultura si muzeele din orasul tau si incearca pentru prima data sa te simti bine si sa-ti imbogatesti bagajul de cunostinte;
3.O idee interesanta este sa pui in practica unul dintre hobby-urile preferate. Iti place sa faci tamplarie, sa ingrijesti livada, sa repari masini sau alte lucruri interesante? Pune la punct o mica afacere si ocupa-te, in sfarsit, de ceea ce iti place mult in viata, chiar daca te apuci sa cresti gaini la casa de la tara, sa faci o ciupercarie sau sa cosi goblenuri;
4.Sanatatea incepe sa-ti faca probleme, mai ales dupa ce ai iesit la pensie. Mersul la cabinetul medicului trebuie sa devina o obisnuinta. Nu uita sa iti faci analizele medicale periodice, sa-ti iei tratamentele pentru diferitele boli de care suferi. Este vital ca acum sa incepi sa faci sport. Exercitiile fizice sunt cheia mentinerii unei sanatati de fier. Nu uita ca dupa ce te pensionezi, te vei mobiliza mai greu sa parasesti casa;
5.E timpul sa-ti scrii memoriile, sa povestesti celor dragi viata frumoasa pe care ai trait-o, sa le arati lucruri nestiute. Ai timp suficient, asa ca o poti face fara probleme si fara sa te stresezi ca esti ocupat cu altele si nu reusesti sa duci la bun sfarsit un capitol pentru ca trebuie sa pleci la serviciu.
Asadar, pensionarea nu reprezinta sfarsitul vietii, ci un nou inceput. Totul depinde de fiecare persoana in parte, asa ca bucura-te ca traiesti, fii fericit si porneste in noi aventuri pe care sa le povestesti nepotilor.
surse foto:
shutterstock.com