Refacerea nasului (denumita tehnic rinoplastie) este operatia efectuata pentru a-i schimba forma sau pentru a-i imbunatati functia. Poate fi facuta din motive medicale – cum ar fi corectarea problemelor de respiratie legate de nas sau corectarea desfigurarilor rezultate din traumatisme sau defecte de nastere. Poate fi facuta si din motive cosmetice, care vor schimba forma si aspectul nasului. Tratamente rinoplastie in Bucuresti poti gasi la centrele medicale specializate, precum clinica Dr. Calu. Aceasta este o clinica extrem de apreciata, de unde clientii, indiferent de natura interventiei, chirurgicale sau nechirurgicale, au plecat mereu multumiti.
Daca te gandesti sa apelezi la rinoplastie, stabileste-ti o intalnire cu chirurgul pentru a discuta despre asta. In timpul intalnirii, vorbiti despre obiectivele pe care le ai si spune-i medicului ce te deranjeaza in privinta nasului si cum ai dori sa faci schimbarea. Trebuie sa retii ca nu exista un nas perfect. Cu toate acestea, chirurgia poate imbunatati caracteristicile faciale si va sublinia frumusetea unica si naturala. Un chirurg plastician precum dr. Calu poate descrie trasaturile faciale care te fac unic si iti poate spune cum modificarile iti vor imbunatati aspectul. Chirurgul va evalua structura nasului si alte caracteristici faciale. Dupa aceasta evaluare, iti poate spune daca asteptarile sunt realiste. Chirurgul va lua in considerare, de asemenea, starea ta de sanatate generala si ar trebui sa discute cu tine riscurile, timpul de recuperare si costurile implicate. Exista diverse tehnici pentru remodelarea nasului. Odata ce decizi sa mergi mai departe, chirurgul iti va descrie exact ce iti propune sa faca.
Rinoplastia: pas cu pas
Rinoplastia se face de obicei ca o procedura de ambulatoriu, ceea ce inseamna ca nu exista nopti petrecute in spital sau clinica. Vei obtine anestezie generala sau locala. Cu anestezie generala, vei dormi in timpul operatiei. Cu anestezie locala, vei fi sedat si nasul iti va fi amortit, astfel incat sa fii relaxat si sa nu simti durerea. In timpul unei operatii, chirurgul face taieturi in nari. In cazuri mai dificile, chirurgul poate face, de asemenea, taieturi peste baza nasului.
Chirurgul iti poate schimba forma oaselor sau cartilajului nazal in mai multe moduri, in functie de cat de mult trebuie eliminat sau adaugat, structura nasului si materialele disponibile. Pentru mici modificari, chirurgul poate folosi cartilaj prelevat din interiorul nasului sau din ureche. Pentru modificari mai mari, chirurgul poate folosi cartilajul din coaste, implanturi sau os din alte parti ale corpului. Dupa ce au fost facute aceste modificari, chirurgul plaseaza pielea si tesutul nasului inapoi si iti coase inciziile in nas. Daca peretele dintre cele doua parti ale nasului (sept) este indoit sau stramb (deviat), chirurgul il poate corecta si pentru a imbunatati respiratia. Dupa operatie, vei fi intr-o camera de recuperare, unde personalul te monitorizeaza.
Dupa operatie, trebuie sa te odihnesti in pat, cu capul ridicat mai sus decat pieptul, pentru a reduce sangerarea si umflatura. Nasul tau poate fi congestionat din cauza umflaturii. In cele mai multe cazuri, pansamentele interne raman pe loc timp de una pana la sapte zile dupa operatie. Sangerarea usoara si drenarea mucusului si a sangelui vechi sunt frecvente cateva zile dupa operatie sau dupa indepartarea pansamentului. Este posibil ca medicul tau sa plaseze un „tampon” – o bucata mica de tifon tinuta in loc cu banda – sub nas pentru a absorbi drenajul. Schimba tifonul conform indicatiilor medicului. Nu aseza garnitura de picurare stransa pe nas. Pentru a reduce in continuare sansele de sangerare si umflare, medicul iti poate solicita sa urmezi masurile de precautie timp de cateva saptamani dupa operatie. Este posibil ca medicul sa iti solicite:
Sa eviti activitati dificile, se eviti dusurile si sa faci bai, sa nu iti sufli nasul, sa mananci alimente bogate in fibre, cum ar fi fructe si legume, pentru a evita constipatia. Constipatia va poate provoca incordarea, punand presiune pe locul operatiei. Evita expresiile faciale extreme, cum ar fi zambetul sau rasul. Periaza usor dintii pentru a limita miscarea buzei superioare. Cere-i medicului toate recomandarile cu privire la ceea ce ai voie sa faci sau sa nu faci.
Rezultate
Modificarile foarte usoare la structura – adesea masurate in milimetri – pot face o diferenta mare in aspectul nasului tau. Un chirurg cu experienta precum dr. Calu poate obtine rezultate de care amandoi sunteti multumiti. Dar, in unele cazuri, modificarile usoare nu sunt suficiente, iar tu si chirurgul dvs. puteti decide sa faceti oa doua interventie chirurgicala pentru modificari ulterioare. Daca acesta este cazul, trebuie sa astepti cel putin un an pentru operatia urmatoare, deoarece nasul tau poate trece prin modificari in acest timp.