Sarcina principală a sursei de alimentare este de a adapta tensiunea electrică care iese din rețeaua electrică la capacitatea și necesitatea dispozitivului pe care îl alimentăm. Când vine vorba de surse de alimentare, putem distinge două tipuri de bază.
Primul dintre ele, mai exact sursa de alimentare cu transformator, are rolul de a adapta tensiunea electrică care iese din rețeaua electrică la capacitatea și necesitatea dispozitivului cu ajutorul transformatorului. Funcționarea exactă a acestui tip de sursă de alimentare va fi prezentată în cele ce urmează.
În cazul sursei de alimentare în comutație, procesul de adaptare a tensiunii electrice care iese din rețeaua electrică la capacitatea și necesitatea dispozitivului alimentat are loc ca urmare a funcționării sistemelor electronice.
Cum sunt construite aceste surse de alimentare cu transformator?
Cu toate că, așa-numitele surse de alimentare cu transformator încet-încet ies din uz, merită să ne familiarizăm cu modul lor de construcție.
Elementele de bază ale acestui tip de sursă de alimentare sunt: transformatorul, sistemul de redresare și filtrare, precum și stabilizatorul de tensiune.
Transformatorul este un dispozitiv electric, al cărui rol este de a transporta energia electrică între circuitele sale electrice. Redresorul, la rândul său, transformă tensiunea de curent alternativ din rețeaua electrică în tensiune continuă. Putem distinge mai multe tipuri de redresoare: cu redresare de tip monoalternanță (potrivită pentru sarcini reduse), cu redresare de tip bialternanță în punte (cel mai cunoscut tip), redresor bialternanță cu transformator cu înfășurare secundară divizată (utilizat pentru tensiuni joase la ieșirea din sursa de tensiune reglabila).
Filtrele de condensatoare sunt amplasate la ieșirea redresorului și au rolul de a netezi vârfurile tensiunii electrice. Condensatoarele mai mari, care au o capacitate mare, sunt mai eficiente decât cele mai mici în ceea ce privește atenuarea menționată.
La rândul său, stabilizatorul de tensiune este responsabil ca tensiunea electrică să aibă o valoare constantă la ieșirea din sursa de alimentare. Stabilizatorul reduce variațiile de tensiune.
Cum funcționează așa-numitele surse de alimentare cu transformator?
La baza funcționării componentelor numite surse de alimentare cu transformator stă activitatea transformatorului. Acesta aduce tensiunea alternativă la un nivel, care se abate de la valorea preconizată a tensiunii constante de ieșire. După aceea, intră în joc sistemul de redresare, care redresează tensiunea, iar apoi netezește vârfurile prin funcționarea suplimentară a condensatorului. Ultima etapă o reprezintă activitatea sistemelor de stabilizare, care au grijă ca tensiunea de ieșire a sursei de alimentare să nu sufere fluctuații. Trebuie avut în vedere faptul că eficiența de care dau dovadă aceste surse de alimentare cu transformator se menține la 40-60 la sută.