fisuri anale

Cum putem trata cu succes fisurile anale

Ti s-a intamplat sa ai dureri grave, care sa se manifeste dupa fiecare scaun, iar acestea sa continue chiar si la cateva ore, cauzand astfel un disconfort generalizat care intr-un final iti afecteaza dispozitia zilnica?

Deoarece este posibil sa se instaureze si alte complicatii nedorite, precum constipatia, in cazul in care simptomele de durere se manifesta cu regularitate, este bine sa te prezinti cat mai urgent la un consult amanuntit de specialitate, in urma caruia sa poti cunoaste cauza exacta a acestor dureri.

In cazul in care ai aflat ca suferi de ceea ce se numeste in termeni medicali fisuri anale”, este important sa cunosti metodele de tratare, precum si factorii care favorizeaza aparitia acestora.

Principalul factor declansator pentru fisurile anale, este reprezentat de traumatismul canalului anal, iar acest tip de traumatism poate aparea in urma unor constipatii pe termen lung, care sunt cauzate de eliminarea unui scaun de dimensiuni si consistenta crescuta.

Exista si cazuri mai rare in care fisurile anale pot aparea fara ca in prealabil sa existe factori declansatori.

Aceste fisuri anale sunt caracterizate de o ruptura la nivelul portiunii terminale a tubului digestiv, denumita canal anal, fiind o afectiune destul de des intalnita.

Aceste afectiuni sunt de cele mai multe ori insotite de dureri si sangerari anale, iar in cazurile cele mai grave, poate aparea inclusiv puruitul anal.

Tratamentul caracteristic pentru aceste fisuri anale este cel chirurgical, iar in unele cazuri este necesara chiar eliminarea unei sectiuni a muschiului sfincterului, operatie care are ca scop direct prevenirea spasmelor, pentru ca in final fisura sa aiba conditiile necesare pentru a se vindeca.

Acest tip de intervenite se numeste sfincterotomie si are succes in aproximativ 95% dintre cazuri.

Fisurectomia reprezinta un procedeu prin care se indeparteaza chirurgical intreaga fisura anala impreuna cu tesutul din jurul acesteia. In cadrul acestei metode, locul ramas liber prin eliminarea tesutului, se poate repara prin adaugarea unui tesut sanatos prelevat dintr-o alta parte a corpului.

 Exista si metode noninvazive care ajuta la succesul acestui tratament fisuri anale, metode ce se gasesc in oferta clinicii Proctonline, potrivite pentru tratarea cazurilor mai putin grave in care nu apar complicatii majore, cum ar fi infectarea fisurii sau stenoza anala.

In cazul in care se doreste doar tratare fisuri anale prin metode nechirurgicale, acest tratament se poate realiza prin:

  1. Aplicarea unei creme pe baza de nitroglicerina sau anestezic, ce favorizeza relaxarea sfincterului anal, ceea ce poate duce in cele din urma la o vindecare mai rapida.
  2. Tratament pentru hipertensiune arteriala, in mare parte medicamentos, ce poate fi aplicat local sau oral, avand acelasi rol in relaxarea sfincterului anal.

Cum putem preveni fisurile anale?

Cel mai bun mod de preventie al aparitiei fisurilor anale este evitarea constipatiei, iar acest lucru se poate realiza prin consumul preponderent al alimentelor bazate pe fibre naturale, cum ar fi cerealele integrale, fructele si legumele.

Activitatea fizica poate face minuni in ceea ce priveste buna functionare a tractului digestiv, jogging-ul si gimnastica fiind printre exercitiile recomandate.

De asemenea consumul de apa in cantitati suficiente, mai ales dimineata, poate duce la o ameliorare considerabila a constipatiei prin reducerea consistentei scaunului.