Cum se poate remedia eroarea SSH ce duce la o conexiune refuzata pe servere dedicate?

Servere dedicate
Servere dedicate

Majoritatea utilizatorilor se conecteaza la website prin intermediul unui tablou de bord. SSH poate fi, insa, un instrument mult mai valoros pentru realizarea acestei operatiuni. Un astfel de protocol este creat cu scopul de a permite conectarea in siguranta pe servere dedicate. Acesta iti ofera posibilitatea sa ai acces la computer de la distanta si reprezinta o masura de siguranta ideala pentru a impiedica accesul persoanelor neautorizate.

Secure Shell necesita autentificarea cu ajutorul a doua chei publice; acestea trebuie introduse pentru a deschide reteaua. Astfel, este garantata o criptare corespunzatoare, iar administratorii pot executa comenzi sau modifica fisierele existente dupa bunul plac. Totusi, in unele situatii se poate sa ai parte de o conexiune refuzata, chiar daca furnizezi datele de login corecte. Specialistii THC ne explica de ce se intampla acest lucru si cum poti rezolva problema!

De ce este refuzata conexiunea SSH?

Cel mai comun motiv consta in faptul ca protocolul de pe servere dedicate este inchis. Pentru a te putea conecta la SSH ai nevoie de un program de tip daemon care sa ruleze in fundal. In situatia in care acesta este dezactivat, nu poti merge mai departe. Daemon-ul poate fi inchis din mai multe cauze, cum ar fi un nivel foarte ridicat de trafic, intreruperi in resurse sau un atac DDoS. Indiferent de cauza evenimentului, este important sa contactezi furnizorul si sa afli ce este de facut.

Poti verifica statusul protocolului pe servere dedicate prin intermediul linei de comanda „sudo service ssh status”. Daca faci acest lucru si nu pare sa existe o problema, atunci s-ar putea ca de vina sa fie portul. Ruleaza comanda „Grep Port/etc/ssh/sshd_config” pentru a putea descoperi care este cel corect. Tine minte ca serverele Windows nu au configurate direct SSH-ul, ci este necesar sa instalezi PuTTY pentru accesarea acestuia.

Pot setarile firewall sa blocheze o conexiune SSH?

Este important sa verifici daca portul nu este doar prezent, ci si deschis. Pentru asta, executa „Sudo netstat –plnt” si vei sti raspunsul. Linia de comanda returneaza atat porturile, cat si starile acestora.

Porturile deschise prezinta un risc de securitate, astfel incat firewall-ul instalat pe servere dedicate blocheaza uneori conexiunile.

Aplica urmatoarele coduri pentru a verifica modul de functionare al acestuia:

  • sudo iptables-save #display IPv4 rules
  • sudo ip6tables-save #display Ipv6 rules

In cazul in care conexiunea este blocata, pe ecran va aparea statusul REJECT sau DROP. Poti modifica aceste aspecte oricand pentru a accepta cererile.

Cum poti rezolva erorile de conectare?

Atunci cand serviciul SSH este down, ruleaza comanda sudo service ssh restart pentru a incerca o pornire fortata. Daca un client nu este preinstalat pe servere dedicate, poate fi necesar sa faci acest lucru in mod manual. Pentru asta, foloseste combinatia sudo apt install openssh-server. In situatia in care firewallul blocheaza conexiunea, nu uita sa modifici setarile din REJECT in ACCEPT. Nu poti rezolva problema? In acest caz, este necesar sa contactezi serviciul de asistenta de la firma de gazduire web. Asigura-te ca ai ales un brand stabil pe piata, care sa dispuna de suport tehnic 24/7. Planurile pentru servere dedicate de la un furnizor de hosting serios incep de la 53,95 €/luna si includ 99,9% uptime si stocare de tip SSD.