Cum vor arăta laptopurile și calculatoarele peste 20 de ani? – 3 Idei populare

Era apariției laptopurilor în circuitul larg punea capăt erei PC-urilor. Cel puțin așa se credea acum 15 ani. Dar iată că suntem la circa două decenii distanță de acest moment simbolic și industria PC-urilor este în plină înflorire. Unul dintre motivele principale este seria de mici avantaje tehnice, dimensionale și de altă natură ale PC-urilor, dar neapărat și conștientizarea, de către producători ca Intel, AMD, Pentium ș.a. a provocării apărute odată cu lansarea laptopurilor în producție pe bandă și identificarea unor soluții rapide.

Și dacă vorbim despre producătorii de laptopuri, n-avem cum să nu notăm evoluția vertiginoasă a acestei ramuri industriale, anual înregistrându-se performanțe tot mai mari atât pe partea de hard, cât și pe soft. De la primele modele care cântăreau 4-5 și peste 5 kg și aveau ca misiune executarea a doar câteva comenzi sofisticate, în ultimii ani au fost produse o serie de tehnologii inovatorii ca laptopuri extrem de subțiri sau ultraportabile (numite ultrabooks), senzori de citire a amprentelor, îmbunătățirea funcțiilor de conectivitate și stocare a datelor, calitate superioară a ecranelor LCD, baterii cu durată de viață mai mare și procesoare economice. Aceste aspecte au accentuat avantajele laptopurilor față de sistemele desktop.

Filosofia sau viziunea pe termen lung a producătorilor de PC-uri și laptopuri este influențată de dezvoltarea tehnologiilor în general, lucru absolut normal, iar unele „detalii” ale acestor viziuni de viitor îndepărtat fac, la ora actuală, obiectul unor zvonuri sau presupuneri pe care le prezentăm, pe scurt, în cele ce urmează:

  1. În ceea ce privește viitorul PC-ului, specialiștii din telecomunicație susțin că în 15-20 de ani acestea vor fi înlocuite de niște mici obiecte de forma unor cutiuțe, în fapt niște interfețe care se vor lega prin internet la un server, cu ajutorul cărora vom putea să accesăm pagini de internet, să privim filme sau să jucăm Solitaire. În același context, experții mai stipulează că toate gadgeturile vor fi, în cel mult două decenii, interconectate și astfel, multe lucruri, acțiuni și activități le vei putea realiza prin comenzi de la distanță.
  2. Dacă la moment conceptul „laptopului fără tastatură” este încă o etapă incipientă, care abia se conturează ca idee brevetată, atunci în decurs de 10-15 ani acest tip de tehnologie va fi, după unii experți, un lucru obișnuit și chiar banal. Cu atât mai credibil este acest fapt cu cât chiar compania Apple este realizatorul acestui concept, aceasta fiind, până la urmă, o prelungire pe segmentul portabilelor, a eliminării tastaturii QWERTY și a tastaturii alfanumerice de pe smartphonurile produse de ei.
  3. Un alt zvon susținut de tot mai multe succese obținute în această direcție, ține de tehnologia de pe dispozitivul AMD QUANTUMredusă la o scară atât de mică încât se crede că mulțimea de componente laptop vor exista în viitor pe o porțiune de doar un centimetru pătrat. Totodată, când vei avea nevoie de laptop, nu vei mai deschide geanta pentru a-l scoate, ci îți vei conecta niște ochelari VR (Virtual Reality) care vor avea mai multe componente nano-micronice și prin intermediul cărora te vei putea „teleporta” în însuși conținutul care va rula. Cu alte cuvinte, vei putea să intri, la propriu, în clipul video dorit, vei putea să scrii, să modifici, să editezi orice sau să devii un personaj într-un joc video.

Până la urmă, având în vedere viteza cu care evoluează lucrurile în domeniu, presupunerile ce țin de viitorul laptopurilor sunt tot mai veridice, iar tendințele actuale vin să fortifice aceste presupuneri despre o lume în care vom gestiona totul cu ajutorul exclusiv al minții.