De ce au nevoie profesionistii din domeniile industriale de microscoape electronice

Microscoapele electronice sunt un tip de microscoape foarte puternice, care le permit cercetatorilor sa vizualizeze probe pana la dimensiuni nanometrice (a miliarda parte dintr-un metru).

Microscoapele electronice concentreaza fascicule de electroni energetici pentru a examina obiecte pana la scara nano. Ele folosesc aceleasi principii precum microscoapele optice, doar ca, in locul fotonilor sau al particulelor de lumina, concentreaza electroni pe un obiectiv.

O alta diferenta intre microscoapele electronice si cele optice este modul de preparare a probelor inainte de a fi plasate in camera de vid. Pentru aceasta, se folosesc electromagneti elicoidali in locul lentilelor de sticla. In plus, ca sursa de electroni se foloseste un pistol termoionic.

Toate modelele de microscoape electronice folosesc lentile electromagnetice sau electrostatice, formate dintr-o bobina de sarma infasurata in jurul partii exterioare a unui tub, denumit in mod uzual solenoid.

De asemenea, microscoapele electronice utilizeaza ecrane digitale, interfete de calculator, software pentru analiza imaginii si o camera de presiune variabila, care asigura diferenta de presiune dintre nivelurile ridicate de vid, esentiale pentru zona pistolului si coloana, si cele de presiune scazuta, necesare in camera.

Inainte de a fi introduse in vidul microscopului electronic, toate probele trebuie sa fie pregatite. Pentru aceasta se folosesc diferite tehnici, in functie de tipul probei si al analizei, printre care: fixarea, criofixarea, incorporarea, sectionarea, deshidratarea si colorarea.

Microscoapele electronice au utilizari si aplicatii practice intr-un numar foarte mare de domenii, printre care chimie, biologie, industria metalurgica, geologie, dar si in furnizarea de informatii privind morfologia, topografia, compozitia si datele cristalografice ale unei probe.

Ce microscoape electronice sunt disponibile in oferta Ronexprim

Ronexprim este, inca din 1991, lider pe piata romaneasca de aparate de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica. In oferta sa, Ronexprim include atat microscoape electronice, cat si digitale sau de forta atomica, instrumente de fascicule focalizate de ioni, sisteme fascicul dual, dar si accesorii.

1. Microscoape electronice cu transmisie. Acestea implica o raza de electroni la tensiune inalta, emisa de un catod, de regula un filament de tungsten, si focalizata de lentile electrostatice si electromagnetice. Raza de electroni care a fost transmisa printr-un specimen partial transparent transporta informatii despre structura interna a specimenului, aceasta ajungand la sistemul de formare a imaginii.

Aceasta imagine este apoi marita de o serie de lentile electromagnetice, pana cand este inregistrata, la coliziunea cu un ecran fluorescent, placa fotografica sau senzor de lumina cum ar fi un senzor CCD. Imaginea detectata de CCD poate fi afisata in timp real pe un monitor.

2. Microscoape electronice cu baleiaj. Dezvoltat mult mai tarziu decat microscopul electronic cu transmisie si primit cu reticenta in ceea ce priveste posibilele sale aplicatii, microscopul electronic cu baleiaj este astazi cel mai folosit in fizica si in ingineria materialelor.

Acest tip de microscop electronic are numeroase avantaje, printre care usurinta in pregatirea probelor pentru examinare, diversitatea informatiilor obtinute (de la topografia si compozitia fazica a suprafetei examinate pana la informatii cantitative si calitative privind compozitia globala sau punctuala a probei), dar si rezolutia buna asociata cu adancimea mare de camp si un domeniu intins si continuu al maririi.