De ce avem nevoie de echipament de protecție la locul de muncă?

echipamente de protecție

De ce avem nevoie de EIP?

În România, siguranța muncitorului este o problemă reală, demnă de luat în considerare. În fiecare an, se întâmplă tot mai des accidente în industria de construcții din cauza lipsei de echipamente de protecție personală.

Purtarea echipamentului de protecție nu este nici pe departe un moft din partea muncitorului, ci o necesitate. Angajatorul este obligat prin lege să ofere un mediu de lucru sigur, fără incidente.

Importanța echipamentului de protecție la locul de muncă nu trebuie deloc subestimată. Există numeroase situații în care acesta a reușit cu succes să prevină accidente majore, care ar fi pus în pericol viața muncitorilor.

Eu mereu am mers pe premiza că este mult mai bine să previi decât să riști. Dacă lucrezi într-un domeniu unde ar trebui să porți echipament de protecție, dar angajatorul nu pune mare preț pe siguranța și protecția ta, pleacă și nu sta. Gândește-te că viața ta este în pericol, de bine de rău, angajatorul stă în birou și nu este expus riscului.

De asemenea, prevenirea unor accidente nefericite nu ține doar de purtarea echipamentului de protecție, ci trebuie respectate cu strictețe toate normele care sunt impuse de către protecția muncii.

De cele mai multe ori, angajatorul este responsabil cu alegerea și cumpărarea echipamentului de protecție în funcție de pericolele existente la locul de muncă. Dar există și cazuri în care muncitorul trebuie să-și cumpere singur echipamentul, din banii lui.

De unde cumpărăm echipamente de protecție?

Dacă ne dorim să fim protejați corespunzător și să prevenim anumite incidente, este musai să cumpărăm echipamente de protecție doar de pe site-uri care prezintă încredere. Recenziile pozitive lăsate de către clienții care au cumpărat de pe site-ul respectiv ne pot fi de mare ajutor.

Totodată, este extrem de important ca echipamentul să fie realizat din materiale de cea mai bună calitate, care să aibă obținute certificatul de conformitate obligatoriu. Așadar, dacă ne dorim un echipament de muncă care să îndeplinească toate aceste condiții trebuie să nu ne gândim la costuri.

Datorită experienței vaste în domeniu, firma RONSAL PROTECT a reușit să confecționeze echipamente de protecție care să îndeplinească criteriile stricte impuse de OEKO-TEX®.

STANDARD 100 by OEKO-TEX® este un sistem de certificare utilizat la nivel global, pentru produsele textile fabricate din materiale evaluate ca fiind inofensive pentru sănătatea umană.

Foarte puține firme au reușit să obțină certificarea, deoarece produsele nu pot fi certificate conform standardului 100 decât dacă toate componentele lor corespund fără excepție criteriilor impuse.

Certificarea Oeko-Tex® Standard 100 a fost obținută pentru următoarele colecții: R8ED, VISION si 4TECH

Ce piese trebuie să conțină echipamentul individual de protecție?

Echipamentul de protecție trebuie purtat de către toți angajații care lucrează în industrie, fie ea hotelieră, service auto, farmaceutică, restaurant sau construcții etc.

Echipamentele de protecție sunt clasificate după două mari criterii, și anume în funcție de zona ce trebuie protejată și de tipul de activitate la care este folosit.

Pentru asta avem nevoie de:

 – echipament pentru protecția capului (cască concepută special pentru a proteja muncitorul dacă cad materiale solide și îl lovește direct în cap sau alunecă și cade de pe șantier).

   – echipament pentru protecția ochilor și a feței (ochelari de sudură sau mască împotriva radiațiilor).

echipament pentru protecția picioarelor (încălțăminte de protecție concepută special pentru a oferi protecție maximă împotriva pericolelor de muncă din mai multe industrii). 

   – echipament pentru protecția corpului (îmbrăcăminte profesionala în funcție de meseria prestată).

– mănuși, măști respiratorii și protecție auditivă împotriva zgomotului.

Pe site-ul Ronsalprotect.ro vei găsi o gamă variate de echipamente de protecție, la prețuri foarte bune.

Crează și tu un mediu sigur pentru angajații tăi și evită pe cât puțină provocarea incidentelor.