De ce este obligatorie prezenta unor camere de supraveghere in timpul examenului auto

In ultimii ani, s-a discutat foarte mult despre prezenta camerelor de supraveghere in salile de clasa unde are loc examenul de bacalaureat. Insa un alt examen, mult mai important, a fost nesupravegheat video pana in iulie 2017. Este vorba despre examenul pentru obtinerea permisului de conducere, care poate fi considerat mult mai important intrucat confera un drept pe viata, iar o clipa de neatentie la volan poate duce la pierderea de vieti omenesti.

O alta tema intens dezbatuta in mass-media este legata de permisele de conducere obtinute in mod fraudulos. Instalarea unor camere de supraveghere in masinile folosite de candidati pe durata examenului pentru permisul auto rezolva aceasta problema, asigurand desfasurarea corecta a probei. Iata in continuare care sunt beneficiile, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, ale montarii unor camere de supraveghere in masinile de examen:

1. Eliminarea foloaselor necuvenite. Stiind ca sunt monitorizati in permanenta de camere de supraveghere, candidatii nu vor mai incerca sa ofere politistului bani sau alte foloase necuvenite, pentru a promova examenul pe alte cai decat cele legale. De asemenea, oamenii legii nu vor mai cere acest lucru si ii vor trata pe toti candidatii identic, singurul criteriu de departajare fiind performantele acestora la volan.

2. Desfasurarea corecta a examenului. Montarea unor camere de supraveghere in masinile in care candidatii sustin proba practica a examenului auto asigura faptul ca acestea vor fi promovate exclusiv pe merit, ca fiecare candidat va fi tratat in mod egal si ca rezultatul va reflecta pregatirea si cunostintele fiecaruia.

3. Evitarea accidentelor si a tragediilor. Montarea camerelor de supraveghere va duce, in mod logic, la scaderea numarului de soferi care ajung pe sosele nepregatiti. In acest mod, va fi evitat un numar mare de accidente si vor fi salvate numeroase vieti omenesti.

4. Rezolvarea contestatiilor. In cazul in care un candidat nu reuseste sa promoveze examenul pentru obtinerea permisului de conducere si este nemultumit de rezultat, el poate depune o contestatie. In aceasta situatie, imaginile surprinse pe camerele de supraveghere din autoturism vor fi puse la dispozitia instantelor competente, care le vor urmari si vor stabili daca politistul a luat sau nu decizia corecta.

5. Fluidizarea traficului. Nu in ultimul rand, faptul ca vor fi urmariti de camere de supraveghere in timpul examenului auto ii va face pe viitorii soferi sa fie mai constiinciosi si mai prudenti in momentul in care ajung in trafic. Aceste obiceiuri se vor vedea pe termen lung, soferii se vor respecta mai mult unii pe altii, nu vor mai bloca traficul, iar acesta va deveni mai fluidizat.

Incepand cu data de 3 iulie 2017, proba practica a examenului pentru obtinerea permisului auto este inregistrata atat video, cat si audio, cu ajutorul unor camere de supraveghere montate intr-un punct fix din autoturism, orientata paralel cu partea carosabila, astfel incat sa surprinda traficul pe directia de deplasare. Stocarea datelor se realizeaza astfel incat sa permita identificarea exacta a inregistrarilor dupa ziua si ora, dar si dupa examinator.

rca-ieftin.ro