Guvernul României lansează GovITHub – Un pas înainte spre digitalizare alături de oamenii din IT

Programul guvernamental care îi aduce laolaltă pe cei care cred într-un viitor digital pentru România

Astăzi a avut loc la Palatul Victoria, lansarea programului guvernamental GovITHub, la acest eveniment au luat parte aproximativ 150 de invitați membri ai Guvernului, tineri specialiști în IT, antreprenori, lideri ai principalelor comunități de IT și de antreprenoriat, reprezentanți ai societății civile și experți IT din administrația publică centrală.

Membrii GovITHub pot fi atât voluntari, care aleg să își dedice o parte din timp pentru dezvoltarea proiectelor circumscrise acestei platforme, cât și bursieri selectați printr-un mecanism transparent, a adăugat secretarul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Radu Puchiu. Vor fi oferite burse în valoare de 2.000 de euro pe lună, timp de șase luni, pentru 10 membri care vor participa în GovITHub în regim full-time, la București, începând cu data de 15 septembrie. De asemenea, până la 100 de membri vor participa în GovITHub în regim voluntar – în persoană sau la distanță – aceștia vor fi selectați prin același proces competitiv. Competiția este deschisă începând de astăzi, pe site-ul oficial al GovITHub: ithub.gov.ro și se va închide pe data de 4 septembrie.

“Vrem ca platforma GovITHub să reunească oameni care au curajul să facă o pauză în activitatea lor profesională și să vină să dea o mână de ajutor în administrație. Împreună ne dorim să găsim soluții inovatoare pentru creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor, pentru mai multă transparență în modul de lucru al administrației și, mai ales, pentru a putea continua procesul de simplificare pe care l-am început. Sigur, procesul de simplificare ține, în parte, și de legislație, dar nu este suficient. Foarte multe lucruri birocratice au apărut în afara legislației și acum trebuie să le eliminăm”, a afirmat premierul Dacian Cioloș.

Platforma GovIT Hub va funcționa în cadrul Guvernului, iar coordonarea va fi asigurată de Cancelaria Prim-ministrului.

“Ne propunem să dezvoltăm câteva proiecte care să ducă la mobilizarea administrației și să aibă un efect direct în relația cetățeanului și mediului de afaceri cu statul. Scopul imediat al platformei este de a veni cu idei pentru dezvoltarea administrației, efectul final să fie o viață mai ușoară pentru cetățeni și oamenii de afaceri în relația cu statul”, a subliniat șeful Cancelariei Prim-ministrului, Dragoș Tudorache.

Cum funcționează GovITHub

Coordonarea generală a programului se face de către Consiliul GovITHub din care fac parte vectori de imagine din comunitățile țintă și reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului
Membrii GovITHub participă direct în implementarea proiectelor GovITHub.
Membrii GovITHub sunt selectați pe durata a 6 luni, în regim de voluntariat (8 ore/săptamână) sau de fellowship (poziție remunerată competitiv, full-time, la București)

Cine poate deveni partener GovITHub

GovITHub este deschis tuturor celor care doresc să susțină activitățile programului. Comunitatea GovITHub cooptează acceleratoare și incubatoare de afaceri, hub-uri IT, ONG-uri, fonduri de investiții, startup-uri și companii private pe două dimensiuni: promovare reciprocă și sprijin pentru proiectele cu potențial, concepute în cadrul GovITHub.

Agenda de lansare a programului este:

09:00 – 09:30 Înregistrarea participanților
09:30 – 10:30 Sesiunea de deschidere Deschiderea evenimentului Dacian CIOLOȘ, Prim–ministru, Guvernul României
Prezentarea programului GOVITHub Dan NECHITA, consilier personal al Prim–ministrului Radu PUCHIU, secretar de stat – Cancelaria Prim–ministrului
Importanța colaborării între administrație și antreprenorii din domeniul IT Florin TALPEȘ, fondator Bitdefender
130 de programatori voluntari și administrația – studiu de caz Bogdan MICU, consilier personal al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor
10:30 – 11:00 Sesiune Q&A
11.00 – 11.15 Concluzii Ioan – Dragoș TUDORACHE, Șeful Cancelariei Prim–ministrului

Această inițiativă este laudabilă și dovedește că avem în sfârșit un Guvern capabil și deschis colaborării cu oamenii de afaceri și specialiștii din domeniul IT-ului, dacă vor merge în această direcție cu siguranță vom avea parte de proiecte bune, coordonate într-adevăr de oameni profesioniști, nu de neamuri și pile care habar nu au cu ce se mănâncă acest domeniu.

Sursa:GovITHub