Imprimantă termică – avantaje și dezavantaje

O prezență constantă în viața fiecăruia dintre noi, imprimanta termică face parte din rutina zilnică a fiecăruia dintre noi fără că măcar să ne dăm seama. În cele ce urmează îți povestim ce este o imprimantă termică, care sunt întrebuințările ei cele mai comune și care sunt avantajele și dezavantajele folosirii  unei imprimante termice.

Ce este imprimanta termică și unde se folosește

Spre deosebire de alte tipuri de imprimante, imprimanta termică folosește căldura pentru a imprima imagini sau texte pe hârtie. Acest lucru înseamnă că pentru a printa, o imprimantă termică nu are nevoie de cartușe de cerneală sau toner însă folosește o hârtie specială denumită hârtie termică sau termosensibilă. 

Datorită avantajelor nenumărate pe care această tehnologie le aduce utilizatorilor, imprimarea termică este folosită la scară largă în nenumărate sectoare de activitate. De exemplu în divertisment este folosită pentru imprimarea de bilete, în transporturi  pentru imprimarea de bilete de tren sau de avion, în curierat pentru printarea de awb-uri, în domeniul bancar pentru imprimarea de bonuri, în restaurante pentru note de plată și chitanțe, sau în comerțul de orice fel pentru facturi, bonuri, chitanțe, etichete de produs.

Ca și consumator final, o folosești fără să o vezi de fiecare dată când retragi bani de la bancomat și ceri o chitanță, de exemplu. 

Avantajele folosirii unei imprimante termice

Popularitatea imprimantei termice este justificată de nenumăratele beneficii pe care aceasta le aduce utilizatorului și despre care vorbim în cele ce urmează.

  • Viteza mare de imprimare – o imprimantă termică are capacitatea de a transpune textul sau imaginea pe hârtie la viteze mult mai mari decât imprimantele inkjet sau laser, reducând timpul de așteptare pentru clientul final care așteaptă bonul la casa, de pildă.
  • Ușor de conectat  la calculator sau de integrat în sisteme POS – o imprimanta termică cum sunt cele de la Constalaris, vine și cu un grad de conectivitate ridicat. Astfel poți alege dintre modele care se conectează prin port USB sau modele ce se conectează la alte echipamente prin wifi sau bluetooth. Conectarea wifi sau bluetooth este extrem de utilă în cazul imprimantelor mobile. 
  • Un aspect ce merită menționat este acela că există imprimante termice ce se pot conecta simultan la mai multe device-uri. 
  • Claritatea textului sau imaginii printate – imprimanta termică va transpune pe hârtie un text clar, ușor de citit.
  • Ușor de folosit –  imprimanta termică este un echipament simplu ce se instalează rapid. Ca urmare oricine poate folosi o astfel de imprimantă fără a avea nevoie de training.
  • Cost mic de mentenanță – o imprimantă termică nu are nevoie de consumabile și nu are componente mobile, fiind mai robustă și mai durabilă decât orice altă imprimantă iar capul de imprimare al unei imprimante termice poate printa chiar și peste 150 km de bonuri, în funcție de modelul ales.
  • Robustă – imprimanta termică poate fi folosită în medii care ar afecta alte tipuri de imprimante. Acest lucru este posibil atât datorită lipsei de componente mobile din interiorul imprimantei, cât și datorită carcasei cu un design gândit să reziste la șocuri mecanice și să prevină accesul prafului în interiorul echipamentului. 
  • Compactă –  având dimensiuni reduse, imprimanta termică este un aparat ce nu ocupă mult loc, este ușoară și deci ușor de transportat, în cazul imprimantelor termice mobile.
  • Silențioasă – imprimanta termică este un echipament ce nu produce un nivel ridicat de zgomot în timpul funcționării.
  • Costuri reduse de imprimare – costul utilizării unei imprimante termice este redus tocmai datorită faptului că o astfel de imprimantă nu are nevoie de toner sau cartuș de cerneală. Având în vedere cantitatea de bonuri, chitanțe și facturi pe care un comerciant trebuie să le emită zilnic, acesta este un aspect foarte important, căci folosirea unei imprimante inkjet sau laser ar presupune un număr foarte mare de cartuse cu cerneală sau tonere, al căror cost ar fi unul substanțial pentru comerciant și în ultimă instanță pentru client.  În cazul imprimantei termice singurele consumabile de care comerciantul are nevoie sunt rolele de hârtie termică sau de etichete adezive care sunt mult mai ieftine decât hârtia clasică. Iar dacă ești comerciant poți cumpăra role de hârtie termică ieftine sau etichete adezive de diferite mărimi de aici
  • Compatibilitatea cu diferite sisteme de operare –  o imprimantă termică de calitate este compatibilă cu diverse sisteme de operare cum ar fi Java, Linux, iOS, Android sau Windows.
  • Posibilitatea de personalizare a etichetelor, bonurilor, etc – bonul fiscal, chitanța sau factura pot fi personalizate chiar și atunci când folosești o imprimantă termică. Există modele care îi permit utilizatorului să schimbe fontul, limba, să schimbe dimensiunea caracterelor și distanța între rânduri, să printeze logo-ul companiei, etc.
  • Cost redus de achiziție –  extrem de important este și prețul. Iar din acest punct de vedere imprimanta termică este soluția ideală pentru comercianți căci este un echipament ieftin. 

Dezavantajul major al unei imprimante termice de etichete sau bonuri este acela că imprimarea este alb/negru. Însă în cazul comercianților acest lucru nu este important, aceștia fiind orientați către eficiență și rentabilitate.

Sursa foto: unsplash.com