Din când în când, lucrurile din casă și din garaj încep să funcționeze anormal sau pur şi simplu încetează să mai funcţioneze. Din fericire, odată cu inventarea multimetrului, chiar și tu, care nu eşti specialist în reparaţii poţi diagnostica problema.
Există o mulțime de tipuri diferite de multimetre care să corespundă nevoilor oricărui utilizator.
Aceste multimetre sunt folosite în cea mai mare parte ca instrumente de diagnosticare pentru a ajuta proprietarii de case, proprietarii de mașini și lucrătorii să citească ce fel de energie produc obiectele lor electrice.
Un începător foloseşte multimetre simple şi le utilizează în cea mai mare parte pentru a corecta problemele de la domiciliu, dar ele pot fi, de asemenea, folosite pentru a instala cabluri, siguranțe și circuite. Tensiunea, curentul, rezistența și continuitatea măsurării sunt cele mai uzuale utilizări ale unui multimetru.
Multimetrele sunt absolut necesare pentru orice tip de lucrare electrică. De la instalarea unui ventilator la schimbarea unei cutii de joncțiune, folosirea unui multimetru te ajută să determini dacă firele sunt fierbinți sau nu (și multe altele).
Multimetrele sunt proiectate pentru a măsura trei componente fundamentale ale energiei electrice: volți, amperi și ohmi. Cea mai bună analogie pentru a explica aceste componente este că apa curge printr-o țeavă. Volții sunt presiunea apei, amperii sunt numărul de galoane pe minut și ohmii sunt tot ce limitează fluxul. Unele multimetre au caracteristici suplimentare precum testarea tranzistorilor și intervalele pentru măsurarea capacității și a frecvenței.
Pentru a găsi cel mai bun multimetru pentru nevoile tale, este important să evaluezi ce tip de activitate vrei să desfăşori şi să faci câteva comparaţii între multimetre.
Alegerea unui multimetru
Există câteva diferențe cheie între multimetre, cea mai importantă fiind cea analogă sau digitală.
Multimetrele analogice prezintă modificări în timp real ale tensiunii și curentului. Acestea au fost primul tip de multimetre realizate vreodată și mulți oameni prefera să le folosească datorită simplității lor și faptului că sunt mai ieftine.
Există şi multimetre digitale, care sunt cea mai bună alegere pentru primul tău multimetru, chiar și cel mai ieftin va fi potrivit pentru testarea proiectelor simple. Un multimetru digital are toate intervalele necesare pentru testarea proiectelor simple: tensiune, curent continuu, rezistență, test de diodă.
Toate multimeterele digitale conțin o baterie pentru alimentarea afișajului, astfel încât acestea să nu utilizeze practic nicio alimentare din circuitul supus încercării. Asta înseamnă că, pe intervalele lor de tensiune, acestea au o rezistență foarte mare și este puțin probabil să afecteze circuitul testat.
Trebuie să te gândeşti la nevoile tale şi la ce tip de multimetre ţi-ar fi de folos. De exemplu, un multimetru electric comercial poate fi perfect pentru lucrătorul din construcții, care trebuie să îl folosească zilnic, în timp ce pentru utilizarea ocazională un multimetru de buzunar poate fi mai potrivit.
Un tehnician electronic care lucrează într-un domeniu industrial ar considera că i-ar fi de folos un multimetru digital cu caracteristici mai avansate pentru a-și asigura siguranța la locul de muncă.
Faptul este că unele multimetre sunt concepute pentru o utilizare mai continuă decât altele şi exista multe tipuri de multimetre. Site-urile comercianților sunt un loc minunat pentru a găsi recenzii despre produse și dacă îţi găseşti o firmă care comercializează multimetre, cu siguranţă poţi discuta cu angajații despre opțiunile pe care le ai.