Jantele auto

Jantele sunt un accesoriu nelipsit de la orice masina care vrea sa impresioneze prin aspectul ei. In prezent exista optiuni chiar si pentru cel mai pretentios sofer, fiind disponibila la vanzare o gama variata de jante, cu sute de nuante si zeci de dimensiuni si specificatii tehnice pentru orice autoturism.

Disponibilitatea jantelor nu a fost mereu atat de variata insa, in trecut ele fiind un accesoriu rezervat doar pentru masinile de curse si pentru o gama restransa de soferi. Motivul pentru care disponibilitatea lor era atat de restransa il reprezentaa pretul foarte ridicat. Pretul ridicat se datora procesului migalos de productie. Se foloseau in principal magneziu ca si aliaj de baza al jantei, iar forma lor se pastra in aceleasi linii, cu mici diferente de gust. Aspectul lor se deteriora rapid insa si asta le facea greu de intretinut. Toate aceste aspecte faceau din jante auto un accesoriu folosit in principal la masinile de curse sau la modelele de turisme din gama premium, nefiind accesibile pentru toti soferii.

Ce jante auto sa alegi

In functie de stilul de condus pe care il aveti si autoturismul cu care rulati, puteti decide ce vreti sa obtineti de la un set de jante. Daca sunteti interesati de performante ridicate si aveti un stil de condus sportiv, e recomandat sa va orientati catre jante din aluminiu. Aceasta gama de jante aliaj are capacitatea de a disipa caldura generata de sistemul de franare mai rapid, au o greutate mult scazuta in comparatie cu modelele din otel si garanteaza o stabilitate ridicata in viraje.

Jantele aluminiu au in compozitie diverse aliaje si sunt concepute special pentru a rezista uzurii intense manifestata in timpul condusului agresiv la viteza ridicata. Anumite tipuri de jante sunt ultra usoare, pentru o marire a performantei cu aceeasi rigiditate in viraje. Exista straturi de protectie UV impotriva uzurii provocate de catre razele soarelui, pentru a pastra aspectul o durata mai mare de timp.

Dezavantajul in cazul modelelor din aliaj este ca se uzeaza mult mai intens in timpul folosirii zilnice in oras. Aspectul se deterioreaza in special in cazul folosirii pe timpul iernii, substantele antiderapante folosite distrugand aspectul jantei. Cele mai comune dimensiuni de jante sunt jante aliaj 15, jante aliaj 16 si jante aliaj 17.

Daca sunteti interesat de practicabilitatea jantei si de un cost scazut, jantele tabla sunt alegerea potrivita. Aliajul folosit in constructia lor este in principal otelul, iar costul lor este foarte scazut. Dezavantajul este greutatea lor ridicata si dificultatea jantei de a se adapta unui condus mai agresiv, cu franari si accelerari bruste. Otelul nu disipa la fel de eficient caldura generata de franarile bruste si pot aparea fisuri sau chiar rupturi in janta daca este folosita extrem o perioada lunga de timp.

Aspectul jantelor tabla poate fi refacut la un cost redus si se pot monta capace de jante pentru a oferi un look modern. Dimensiunile cele mai comune sunt de jante tabla 15 sau jante tabla 16.

Jantele auto sunt un accesoriu important si trebuie alese cu grija, costul unui set fiind un efort financiar important pentru orice sofer. Alege in cunostinta de cauza, intre jante aliaj sau jante tabla, pentru masina in cauza si pentru performantele ce vrei sa le obtii.