Kogaion Linux, primul sistem de operare 100% românesc?
Am putea spune și asta, dar nu 100%, în nici un caz și asta pentru că sistemul este dezvoltat având la bază Gentoo, deci are o bază care nu are nici o legătură cu România. În afară de acest aspect, este totuși o inițiativă laudabilă care poate să prindă sau nu.
Kogaion este dezvoltat de Grupul Român pentru Dezvoltarea Tehnologiilor Gentoo sau Grupul Rogentos GNU/Linux (Romanian Gentoo Operating Systems) conform cărora Kogaion Linux este sistemul de operare orientat către utilizatorul obișnuit de calculator, adaptabil în funcție de necesitățile sale. Este orientat către Desktop, deci va putea fi utilizat atât în instituții publice (unul din țintele proiectului), cât și acasă.
Evident, nu va fi folosit în instituții publice, asta o știm cu toții și asta pentru că este un sistem de operare gratuit, care nu ar mai permite anumitor oameni sa fure miliarde prin licente Microsoft, dar probabil va fi folosit de către utilizatorii casnici.
Nu am apucat să testez acest sistem, deci nu știu dacă aduce ceva nou sau este doar încă o distribuție de Linux, oricum fiind nou va avea nevoie de timp, pentru a fi testat și pentru a ajunge la o anumită maturitate, asta ca să fie luat în calcul de către un power user.
Voi reveni asupra acestui articol atunci când voi avea mai multe informații și după ce voi testa acest sistem, între timp cei care vor să descarce și să testeze Kogaion o pot face de aici.
Update
După o discuție cu unul dintre developeri, am aflat că în acest moment Kogaion se află în stadiu Alpha, cea ce înseamnă stadiu de testare, nu este recomandat pentru a fi folosit ca sistem de bază.
Kogaion Alpha 3 va fi lansat cam în 3 săptămâni, acesta va avea preinstalate TV Maxe și Steam, cea ce va fi un plus, din punctul meu de vedere. Sistemul are la bază Gentoo stable, în comparație cu alte distribuții Linux care sunt bazate pe variante testing.
Kogaion folosește un scheduler de taskuri diferit față de vanilla kernel creat special pentru uz casnic, acesta asigură latențe scăzute, și un timp de răspuns crescut, chiar dacă sistemul se află sub load masiv, va rămâne în continuare rapid.
Comments are closed.