Linux Mint este o distribuție Linux pentru calculatoare personale bazată pe Ubuntu și compatibilă cu Debian.
Deși nucleul Linux Mint este în mare parte bazat pe Ubuntu, designul spațiului de lucru și al interfeței cu utilizatorul sunt considerabil diferite. Aceste diferențe includ o temă distinctă, un meniu propriu Linux Mint și uneltele MintTools, o colecție de programe de sistem proiectate pentru a face administrarea sistemului mai ușoară pentru utilizatorii finali.
Linux Mint a prezentat prima sa distribuție, numită Ada, în 2006. Ultima distribuție a ajuns la versiunea cu numărul 17, numită Qiana, această distribuție poate fi descărcată de pe pagina oficială Linux Mint
Linux Mint vine cu propriul set de unelte proiectate pentru a face experiența mai ușoară pentru utilizator.
- Cinnamon: Este un fork pentru GNOME Shell bazat pe inovațiile realizate în Mint Gnome Shell Extensions (MGSE). Lansat ca și add-on pentru Linux Mint 12 și disponibil ca un desktop manager implicit pentru Linux Mint 13 și viitoarele versiuni.
- mintInstall (Software Manager): Un program pentru a descărca programe din cataloage de pe Internet care distribuie fișiere .mint. Un fișier .mint nu include programul, dar conține toată informația și sursele de descărcare pentru acel program. mintInstall permite utilizatorului să adauge programe prin intermediul fișierelor .mint.
- mintUpdate: Program de actualizare proiectat special pentru Linux Mint. mintUpdate categorizează fiecare actualizare cu un nivel de securitate (de la 1 la 5) bazat pe stabilitatea și necesitatea actualizării. Actualizările pot fi setate pentru a notifica utlizatorul (cum este și normal), pentru a fi listate dar fără notificare, sau pentru a fi ascunse implicit. În plus, pe lângă includerea actualizărilor specifice pentru distribuția Mint, echipa de dezvoltatori testează toate actualizările pachetelor. Acest sistem este proiectat pentru a preveni utilizatorii neexperimentați să instaleze actualizări care nu sunt necesare sau care presupun un anume nivel de cunoștințe pentru a fi configurate cum trebuie. mintUpdate este în momentul actual la versiunea beta 1.5 și este inclus în versiunea Elyssa. Dacă mintInstall este folosit pentru a instala un program din sursele implicite, acel program poate primi actualizări prin mintUpdate.
- mintDesktop: Program de configurare a desktop-ului pentru setare ușoară a mediului GNOME. Deasemenea se comportă ca un proces de fundal pentru a îndeplini diferite sarcini în urma autentificării. De asemenea căutarea în rețea este făcută mai ușoară (prin fusesmb). mintDesktop a primit o majoră revizie în Mint 4.0
- mintConfig: (Considerat neîntreținut odată cu versiunea Daryna). Un centru de control configurabil. Conține toate setările din meniurile Preferințe și Administrare, și le organizează în categorii. Scopul mintConfig a fost crearea unui centru de control pentru că GNOME nu deținea unul. În Daryna numai Centrul de control GNOME va fi prezent.
- mintAssistant: Un program de configurare ce apare după prima autentificare, punând câteva întrebări pentru a configura Mint bazat pe nivelul de cunoștință și acomoditate cu diverse componente Linux. În prezent întreabă utilizatorul dacă dorește să activeze sau nu texte mistice în terminal, dacă dorește sau nu să activeze contul root și dacă Mint ar trebui să utilizeze MintDisk sau fstab pentru a monta partiții NTFS.
- mintUpload: Un client FTP care uploadează fișierele pe un server prin selectarea din meniul click-dreapta al unui fișier opțiunea Upload. Utilizatorului i se va oferi o adresă care o va putea da altor persoane pentru partajare ușoară și rapidă.
- mintSpace: Versiunea mai mare a mintUpload. Permite un spațiu de 1 GB adițional și fișierele rămân pe server 7 zile (în loc de 2 zile)
- mintMenu: Un meniu programat în Python ce permite text, culori și icoane configurabile. Folosește aceleași legături rapide către software ca și meniul principal GNOME.
- mintWifi: Drivere pentru câteva plăci WLAN și mintWifi.py. Localizat în /usr/lib/linuxmint/mintWifi.
Această distribuție de Linux este o alternativă excelentă la Windows, este ușor de utilizat chiar și de către persoanele non tehnice, iar cerințele de sistem sunt foarte mici, 2 GB RAM și un procesor dual core sunt suficiente pentru a rula această distribuție fară probleme.
Sursa:Wikipedia