In ultimii ani lucrul de birou s-a transformat in munca de acasă, iar orele petrecute in fata laptop-ului pot fi mai productive cu un setup de lucru mai bine organizat.
Marea majoritate a laptop-urilor au ecrane decente pe care poți lucra si pe care poți sa iți faci treaba destul de bine pe perioade relativ scurte de timp dar din păcate ergonomia oferita de un laptop si ecranul de dimensiuni reduse fac ziua de munca sa se simtă mai obositoare decât ar trebui sa fie.
Personal, folosesc un laptop pentru munca și un sistem desktop pentru gaming, conectate la doua monitoare de 27”. M-am obișnuit sa lucrez in permanenta cu doua monitoare, e mult mai productiv și nu as putea sa mă întorc niciodată la un setup mai simplu de atât.
Atunci când am avut ocazia să testez monitorul Philips 346B1C Ultrawide, cu o rezoluție de 3440×1440 si o diagonala de 34 inci nu am ezitat deoarece orice monitor mare îți permite împărțirea ecranului în mai multe zone, pentru ca diverse aplicații sau documente sa fie vizibile în același timp, fără să fie nevoie sa dai constant alt-tab. Dar un monitor ultrawide (adică 21:9) este construit special pentru multitasking. Philips cu modelul acesta, ultrawide, este destinate unei nișe de utilizatori care până acum foloseau două monitoare.
Din punct de vedere al design-ului Philips 346B1C arata destul de bine si permite păstrarea unui birou organizat datorita piciorului cu un canal special pentru trecerea cablurilor si a conectivității USB Type-C, care include si funcția de Power Delivery.
Conexiunea USB Type-C permite cu un singur cablu alimentarea laptop-ului si transferul de date / semnal video. Mai mult decât atât toate perifericele pot fi conectate direct la monitor iar comutatorul KVM integrat permite folosirea unui singur set de periferice la doua calculatoare.
Din punctul meu de vedere, al unui creator de conținut, doua monitoare cu o rație de 16:9 se întind foarte mult pe laterala (echivalând cu un spațiu de lucru de 32:9) si s-ar putea sa fie destul de obositor. Intre timp un monitor 21:9 este puțin mai prietenos si mai ușor de utilizat. Pentru editorii foto-video spațiul de lucru ultra-wide reprezintă un real avantaj si ușurează considerabil munca de zi cu zi.
Ecranul oferă un spațiu de lucru absolut uriaș pentru munca dar in același timp este suficient de performant chiar si pentru gaming, iar refresh rate-ul de 100 de Hz este o surpriza cu adevărat plăcută. Am jucat jocurile favorite si curbura ecranului oferă o imersiune mult mai mare in lumea jocului, acoperind si mare parte din viziunea periferica.
In concluzie, monitorul Philips 345B1C poate reprezenta un partener pe cinste pentru o productivitate mai mare la locul de munca. Prețul deși este oarecum piperat, aproximativ 2500 de lei, nu este nejustificat de mare datorita faptului ca primești aproape doua monitoare (din punct de vedere al spațiului de lucru) plus multe alte funcții si tehnologii care te ajuta sa fii mai productiv, sa păstrezi un birou ordonat sau chiar sa economisești curent electric ceea ce ar putea de-a lungul timpului sa amortizezi costul extra al monitorului.
Este mult mai ușor de lucrat pe un singur ecran împărțit în zone de lucru decât pe doua monitoare distincte, iar calitatea imaginii este un mare plus.
In cazul in care iți place sa te si joci pe calculator după orele de program, Philips 346B1C este excelent dar nu pot sa îl recomand strict pentru gaming. Cei de la Philips având monitoare proiectate special pentru gaming.