Precautia, cuvantul de ordine in timpul folosirii unui multimetru digital

Folosirea instrumentelor de masura prezinta unele riscuri chiar si pentru profesionistii din domeniile tehnice. Vorbim desigur despre pericolul de electrocutare, din cauza curentilor si a tensiunilor foarte mari din circuitul de masurat. De aceea, aparatele trebuie manevrate cu cea mai mare grija si responsabilitate.

Dispozitivul folosit cel mai des de electricieni sau electronisti poarta numele de multimetru digital, iar denumirea acestuia sugereaza principala sa calitate: faptul ca poate masura un numar foarte mare de variabile, printre care curentul, tensiunea si rezistenta, dar si altele. Folosit de o persoana instruita, multimetrul este un dispozitiv foarte eficient, avand inclusiv rol de protectie. Pe de alta parte, daca ajunge pe mainile unui amator, acest instrument poate deveni un real pericol in momentul in care este conectat la un circuit alimentat.

Un multimetru digital obisnuit are in componenta sa un selector cu sase pozitii: doua pentru tensiune (V), doua pentru curent (A), una pentru rezistenta (R) si pozitia inchis (Off). Pozitiile marcate cu doua linii orizontale paralele, una continua si alta intrerupta, sugereaza curentul continuu, pe cand cele marcate sub forma unei unde sinusoidale reprezinta curentul alternativ. Acest lucru semnaleaza faptul ca multimetrul foloseste metode diferite pentru masurarea tensiunii si a intensitatii in curent continuu, respectiv curent alternativ.

De asemenea, un multimetru digital este dotat cu trei prize in care pot fi introduse sondele de test. Sondele sunt conductori speciali, folositi pentru a conecta aparatul la circuit. Conductorii sunt acoperiti de o banda izolatoare rosie sau neagra, pentru a preveni contactul direct, iar varfurile sunt dure si ascutite. Atentie! Sonda neagra se va introduce mereu in priza neagra a multimetrului, de obicei marcata cu prescurtarea „COM” (comun), pe cand sonda rosie va fi introdusa ori in priza marcata pentru curent (A), ori in cea pentru tensiune sau rezistenta (VΩ), in functie de ce vrem sa masuram.

Masurarea tensiunii cu ajutorul unui multimetru digital

In continuare, ne vom referi strict la masurarea tensiunii, intrucat aceasta este cea mai utilizata functie a unui multimetru digital. In cazul masurarii unui curent continuu, selectorul trebuie sa fie setat pe „V” in curent continuu, iar cele doua prize trebuie conectate la sondele COM si VΩ. In cazul unui curent alternativ, singura diferenta este ca selectorul trebuie comutat pe „V” in curent alternativ.

In ambele cazuri prezentate anterior, este foarte important ca varfurile sondelor sa nu se atinga intre ele, in momentul in care se afla in contact cu punctele lor respective din circuit. Daca acest lucru se intampla, se va forma un scurt-circuit.

Masurarea tensiunilor cu ajutorul unui multimetru digital este cea mai utilizata metoda pentru asigurarea impotriva electrocutarilor. De altfel, acesta este si motivul pentru care intregul proces trebuie foarte bine inteles de catre utilizator. Intrucat tensiunea se calculeaza doar relativ, intre doua puncte de pe circuit, instrumentul trebuie conectat intre doua puncte pentru a oferi rezultate satisfacatoare. Acest lucru presupune ca ambele maini ale utilizatorului sa fie pozitionate pe sonde, pentru crearea contactelor. Aceasta pozitie este cea mai periculoasa intrucat, in cazul unei electrocutari, curentul va trece direct prin inima. Din acest motiv, precautia trebuie sa fie cuvantul de ordine in momentul utilizarii unui multimetru digital.