De ce pica hard diskurile de laptop? – cauze frecvente
Atunci cand se confrunta cu un hard disk defect, cei mai multi utilizatori intra in panica si merg de urgenta la un service laptop pentru diagnostic, confirmare defectiune si eventual recuperare de date. Cum puteti preveni aceste situatii?
In practica, orice service laptop va poate confirma ca un hard disk nu este usor de reparat iar datele care erau pe acesta sunt greu de recuperat daca hard diskul s-a defectat grav. Daca intr-un service laptop profisional in aceste situatii se incearca recuperarea datelor prin tot felul de metode, trebuie sa stiti ca exista si firme specializate in recuperare de date, unde se folosesc echipamente extrem de costisitoare si tehnici complexe de recuperare. Cu toate acestea, nimeni nu va poate garanta 100% ca datele vor putea fi recuperate de pe un hard disk cu o defectiune grava.
Exista mai multe motive pentru care hard diskurile pot pica si daca veti cunoaste acesti factori veti reusi sa fiti mai precaut si sa evitati pe cat posibil astfel de situatii. Totusi retineti ca in anumite cazuri defectiunea este iminenta si orice ati face hard diskul va pica in cele din urma. In definitiv, toate hard diskurile pica la un moment dat.
1. Defectiune fizica. Apa, caldura, socul reprezinta toate factori ce pot duce la deteriorarea hard diskului. Caldura si apa pot provoca daune fizice semnificative hard diskului care nu este construit pentru a rezista acestor elemente. Daca varsati apa pe un laptop exista riscul ca lichidul sa atinga si hard diskul si sa va pierdeti datele de pe el. Apoi, hard diskurile nu sunt rezistente la socuri ceea ce inseamna ca un mic impact fizic poate duce la deteriorarea componentelor mecanice din interior. Laptopurile sunt echipamente mobile pe care le luam peste tot cu noi, dar nu trebuie sa uitam ca hard diskurile din interiorul lor sunt foarte fragile si pot pica in orice moment, la orice soc minor (cum ar fi de exemplu sa aruncati aparent usor geanta cu laptop in portbagaj, atunci cand va grabititi). Socurile determina de obicei defectiuni la capul de citire-scriere, zgarie suprafata platanelor si provoaca pierderi de date irecuperabile (nici la service laptop nu se vor mai putea recupera).
Simptome. O ventilatie necorespunzatoare a laptopului poate duce la supraincalzire si in cele din urma la deteriorarea hard diskului. De aceea, asigurati-va ca ventilatorul functioneaza in mod corespunzator. Daca vi se pare ca merge prea incet sau ca nu se aude deloc activitate in zona ventilatorului adresati-va urgent unui service laptop pentru solutionarea problemei si evitarea defectarii hard diskului (si a altor componente interne). Laptopul nu ar trebui sa fie niciodata prea fierbinte incat sa nu-l puteti antinge. Veniti la service laptop pentru curatare (https://www.onlaptop.ro/reparatii-laptop/curatare-laptop-de-praf/), diagnostic gratuit si mentenanta.
2. Defectiuni logice. Acestea se refera la probleme care atunci cand laptopul nu a suferit un soc fizic. Practic in acest caz are loc o defectiune interna in structura si soft-ul fisierelor de pe hard disk si nu neaparat in hard diskul in sine. Exista mai multe elemente care pot duce la erori logice, inclusiv infectarea cu virusi, erorile umane si fisierele corupte. In unele situatii, eroarea va fi atat de ampla incat sistemul nu va mai porni. In cele mai multe cazuri de erori logice, se poate apela la un serviciu de recuperare a hard diskului pentru restaurarea datelor.
Simptome. Dispar datele, hard diskul da erori si sistemul de operare functioneaza foarte lent. Ecranul poate deveni albastru. Daca observati aceste simptome nu mai asteptati, ci mergeti cat mai curand la un service laptop pentru diagnostic gratuit si reparare erori si hard disk.
3. Defectiune mecanica. Majoritatea componetelor unui laptop sunt electrice, dar hard diskul este o componenta mecanica. Asta inseamna ca in mod inevitabil va pica la un moment dat. O astfel de defectiune se produce atunci cand capul de citire-scriere sau alte componente dau erori ca urmare a uzurii normale. Faceti o vizita la service laptop si beneficiati de o diagnosticare gratuita a problemei.
Simptome. Zgomote ciudate (macinare, pocnit strident etc) inseamna cel mai probabil ca o defectiune mecanica a hard diskului este iminenta. Alte simptome sunt: laptopul se inchide singur sau imaginea ingheata pe ecran. In general cand utilizatorii observa aceste simptome suna la service laptopuri pentru asistenta.
Service laptop: Probleme de wireless? – posibile cauze si solutii
Tehnologia wireless foloseste unde radio de raza scurta pentru a va oferi un mod confortabil de a accesa internetul de oriunde din casa. Pentru foarte multi dintre noi aceasta tehnologie poate parea magica, dar nu este deloc asa. Ea implica o raza limitata, posibilitati de interferenta si zone moarte. Cea mai usoara metoda de identificare a acestor zone moarte unde wireless-ul nu ajunge este de a face o plimbare prin casa cu un laptop fara fir si sa va uitati exact in ce locatii aveti wireless si in ce zone nu. O asa zisa zona moarta este un loc din casa unde ar trebui sa existe semnal WI-Fi, dar nu exista de fapt.
Iata cateva lucruri care pot cauza zone moarte:
– Casa dumneavoastra este prea mare. Poate parea ilar, dar o casa mare poate face ca routerul sa nu poate acoperi intreaga suprafata. In cazul incare router-ul este pozitionat intr-un colt din casa, cel mai probabil in coltul celalalt semnalul nu este suficient ca sa va puteti conecta direct la internet.
– Constructia casei poate fi un elemente de interferenta. O constructie mai veche din ipsos si sarma poate bloca semnalele wireless. Dulapurile metalice, frigiderele si alte asemenea obstacole pot de asemenea sa blocheze semnalele wireless.
– Si alte dispozitive electronice pot interfera cu semnalele. Telefoanele vechi fara fir oit crea interferente. La fel, cuptoarele cu microunde, monitoarele de supraveghere a copiilor, sisemele audio wireless si sistemele de securitate pot fi o problema.
– Problema poate sa fie in exteriorul casei. Daca locuiti intr-o zona foarte populara, semnalele wireless de la vecinii dumneavoastra pot sa interfereze cu reteaua dumneavoastra.
– Routerul poate avea probleme. Daca routerul este vechi s-ar putea sa functioneze la o capacitate scazuta si in acest caz sa nu aveti wireless acolo unde doriti.
– Defectiune la placa wireless- diagnostic gratuit in service laptop. Desi placa de retea wireless este o componenta ce se defecteaza foarte rar, astfel de situatii exista in realitate. Cand placa de retea wireless este defecta ea poate fi reparata sau inlocuita intr-un service laptop.
Cum rezolvati probmele cu conexiunea wireless – sfaturi de la service laptop:
– Mutati routerul sau ridicati-l la un nivel mai inalt. Gasiti o zona mai buna de semnal. Fiti creativ si incercati sa identificati acea zona care asigura o acoperire completa. Nu este exclus sa aveti nevoie de un router nou.
– Indepartati obstacolele. Daca aveti dispozitive electronice din metal sau de mari dimensiuni in apropierea routerului, mutati-le si vedeti care sunt rezultatele.
– Folositi cablu de retea. Desi poate parea inestetic, cu ajutorul unui cablu de retea va puteti conecta la internet de unde doriti, chiar daca nu aveti wireless. De fiecare data cand va conectati cu fir este posibil sa va bucurati de o conexiune mult mai buna decat daca v-ati conecta prin wireless.
– Daca placa de retea wireless este defecta sau daca banuiti ca ar fi defecta mergeti la un centru de service laptop si acolo tehnicienii o vor putea verifica. Daca intr-adevar placa este defecta, solutia este la service laptop, pentru ca acolo se poate face reparatia.
Puteti evita unele cauze de defectiune a hard diskului. Trebuie sa acordati mai multa atentie intretinerii laptopului si simptomelor ciudate. Pentru intretinere vizitati periodic un service laptopuri.