Sfaturi utile pentru eliminarea umidității din casa

Sfaturi utile pentru eliminarea umidității din casa

Cum scăpăm de umiditatea din casă?

Umiditatea excesivă este o problemă majoră, prezentă în multe locuințe. Până să mă mut la casa mea nu știam exact ce este umiditatea ridicată și cum pot scăpa de ea. Probabil, exista și la părinți dar nu dădeam eu prea multă importanță.

De-a lungul timpului am încercat numeroase metode pentru a elimina umiditatea din casă, unele au funcționat, altele nu. În cele ce urmează vreau să îți prezint câteva metode testate prin care poți scăpa definitiv de unul dintre cei mai periculoși inamici ai locuinței, care ne afectează sănătatea dar și casa.

– Identifică cauza umidității

Umiditatea nu apare din senin, ci are o cazuă. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să identifici sursa care duce la cresterea umidității.

– Măsoară umiditatea din interiorul locuinței

Pentru a măsura corect umiditatea ai nevoie de un termometru si higrometru. Valorile normale din casă ar trebui să fie în jur de 40- 60%. Dacă valorile scad înseamnă că aerul este prea uscat, iar dacă cresc înseamnă că umiditatea din aer este prea ridicată.

– Cumpără un dezumidificator profesional

Fără doar și poate, cea mai bună metodă prin care poți menține un nivel optim de umiditate este folosirea unui dezumidificator profesional.

Personal, consider că dezumidificatoarele electrice sunt mult mai eficiente decât cele clasice, la care trebuie schimbată rezerva constant.

Un dezumidificator bun scoate fără probleme excesul de apă din aerul din locuință. Totodată, elimină și o mare parte din praful din aerul existent în încăperi.

– Aerisește în fiecare zi

Aerisirea zilnică te ajută să ai un mediu sănătos în locuință. Chiar dacă este frig sau plouă, aerisește măcar 10 minute, mai ales în încăperile predispuse la umezeală, cum ar fi baia sau bucătăria.

Dacă nu ai geam la baie, cum este și cazul meu, poți monta un ventilator pe un perete care are ieșire spre coloana de aerisire a blocului. Sau, folosește dezumidificatorul electric.

Avantajul dezumidificatorul este că poate fi mutat dintr-o încăpere în alta fără probleme.

– Folosește hota când gătești

Hota îndepărtează rapid vaporii de la gătit. Dacă nu ai posibilitatea să cumperi una, gătește cu geamul deschis pentru a elimina măcar o parte din excesul de vapori.

– Dacă ai posibilitatea, nu usca rufele în baie

Uscarea rufelor în casă duce la formarea condensului, a umezelii si a mucegaiului. Cea mai bună meodă ar fi cumpărarea unei mașini de spălat cu uscător, dar cum prețurile nu sunt deloc mici și cum multă lume nu își permite, putem usca hainele în aer liber, avem nevoie doar de un uscător. Sau clasica metodă, montăm la geam două bare, punem o sârmă și gata, hainele sunt uscate rapid.

Persoanele care au balcon sunt norocoase.

– Cumpără plante iubitoare de umezeală

Știai că există plante care absorb umiditatea din locuință? Iată doar câteva dintre ele, iedera, ficusul de cauciuc, spathiphyllum, feriga, palmierul pitic etc. Poți încerca să cumperi una, până la urmă nu ai nimic de pierdut, doar de câștigat.

Alege și tu să trăiești într-un mediu curat pentru o viață sănătoasă!