Sfaturi utile pentru orice elev care își pregătește examenele la matematica

Matematica este o materie obligatorie pentru copiii care dau examenul de evaluare nationala sau pentru cei care urmeaza sa sustina bacalaureatul. Din pacate, nu este o materie care sa fie pe placul tuturor copiilor, motiv pentru care procesul de invatare poate sa fie destul de dificil.

Majoritatea parintilor apeleaza la meditatii si incearca sa impuna un program strict de invatare, insa nu functioneaza intotdeauna. Exista, insa, o multime de instrumente care pot ajuta foarte mult la procesul de invatare, precum cartile clubul matematicienilor publicate de editura Art, scolile de vara destinate matematicii sau urmatoarele 10 mici secrete.

Ce sfaturi trebuie sa urmeze orice elev pentru a invata la matematica?

1. Sa rezolve cat mai multe teste si exercitii. Clubul matematicienilor este o editie incredibil de buna de culegeri, care poate sa puna bazele matematicii incepand cu clasa a 5-a. Rezolvarea zilnica a unui exercitiu poate sa contureze o rutina si sa ajute foarte mult la un eventual examen.

2. Sa invete inainte de somn. S-a dovedit faptul ca rezolvarea exercitiilor din carti clubul matematicienilor este mult mai eficienta inainte e somn. Informatiile noi sunt memorate foarte usor de creier in timpul somnului.

3. Sa isi imparta materia in sectiuni mici. Pentru o organizare foarte buna, impartirea materiei trebuie sa se faca in sectiuni cat mai mici, pe care copilul sa le invete rand pe rand. Matematica este o materie in care este nevoie de organizare, deci aceasta tehnica va functiona de minune.

4. Invatarea in locatii cat mai variate. Se pot rezolva exercitii oriunde: acasa, in parc, la biblioteca, la scoala, acasa la bunici, etc. Motivul pentru care este bine sa se schimbe intotdeauna locatia de invatare este faptul ca in creier se produc asocieri si conexiuni legate de mediul inconjurator. Astfel, o operatie invatata in parc va fi foarte usor retinuta si rememorata in momentul in care se face asocierea cu parcul.

5. Sa isi seteze un program. Orice copil care invata pentru matematica si, de fapt, pentru orice alta materie, trebuie sa aiba un program foarte bine stabilit. Sesiunile de invatat nu trebuie sa aiba loc non stop, ci intercalate de sesiuni de odihna. Spre exemplu, isi poate propune ca marti si joi intre 17:00 si 19:00 sa invete exclusiv la matematica si sa transforme aceste ore in ore destinate materiei.

6. Activitatile extracuriculare conteaza extrem de mult. Nu doar invatarea propriu-zisa conteaza, ci si alte activitati. Se pare ca atunci cand faci sport, retii mut mai usor informatii noi. Tocmai de aceea, este recomandat ca orice copil sa faca 30 de minute de miscare inainte de o sesiune de invatare.

7. Alimentatia este si ea foarte importanta. Pe langa sport, copilul trebuie sa se alimenteze. Acesta are nevoie de cat mai multi acizi grasi din nuci, ulei de masline sau peste si de un program de masa cat mai exact. O alimentatie sanatoasa ajuta la dezvoltarea normala a creierului si a corpuui.

8. Nu trebuie sa fie negijat somnul. Un copil care urmeaza sa sustina evaluarea nationala trebuie sa aiba sesiuni de 7-9 ore de somn in fiecare noapte. Acestea trebuie sa aiba loc intre orele 22:00 si 8:00, in asa fel incat senzatia de odihna sa fie cat mai bine conturata.

Invatarea la matematica poate sa fie perceputa drept o adevarata misiune. Partea buna este ca matematica de gimnaziu nu este chiar atat de grea, insa este o baza serioasa pentru matematica din liceu sau cea din facutate, motiv pentru care trebuie sa fie tratata cu mare atentie.