Fie ca ne place sau nu, traim in secolul vitezei si avem nevoie de un mijloc rapid de deplasare, asa cum este o masina. Pentru a beneficia de avantajele unui autovehicul, va trebui sa avem un permis auto valabil.
Prin urmare, pentru a obtine un carnet de conducere, avem nevoie de cateva acte, alaturi de efectuarea unor analize medicale permis auto. In trecut, obtinerea rezultatelor acestor investigatii medicale dura mult timp, dar astazi acestea pot fi efectuate in regim rapid, la o clinica autorizata.
Analizele medicale pentru permis auto sunt necesare atunci cand vrei sa obtii un nou permis, dar si cand vrei sa reinnoiesti un permis expirat. Pentru a efectua investigatiile necesare intr-o singura zi, iar la final sa primesti fisa medicala, trebuie sa apelezi la o unitate medicala autorizata, asa cum este Standard Med.
Ordinul nr. 1162/2010 clasifica conducatorii auto in doua grupe:
1 – conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE;
2 – conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.
Iata care sunt cele mai des intalnite analize medicale pentru permis auto:
Vedere
Conform legii in curs, persoanele care solicita un permis auto trebuie sa efectueze analize medicale oftalmologice, in care se va afla daca au acuitatea vizuala necesara conducerii unui autovehicul. Solicitantii grupei a doua care sufera de diplopie sau au probleme privind sensibilitatea la contraste nu vor putea sa isi reinnoiasca permisul auto.
Auz
Candidatii si conducatorii auto din grupa a doua au nevoie de avizul unei unitati medicale autorizate, din care sa reiasa ca nu au probleme majore in ceea ce priveste auzul.
Afectiuni cardiovasculare
Solicitantii care prezinta tulburari grave ale ritmului cardiac nu vor putea conduce o masina. Daca la analizele medicale pentru permis auto se descopera ca acestia sufera de angina pectorala de repaus sau la emotie, precum si alte afectiuni, clinica nu va putea sa le elibereze fisa medicala.
Handicap locomotor
Nu vor fi eliberate permise auto pentru candidatii care prezinta afectiuni ale aparatului locomotor ce nu permit conducerea in siguranta a unui autovehicul.
Afectiuni de natura neurologica
Daca in urma acestor analize medicale pentru permis auto se constata ca solicitantii sufera de afectiuni neurologice grave, nu vor putea fi eliberate sau reinnoite permisele de conducere. In schimb, conducatorii din grupa 1 care au fost diagnosticati cu epilepsie trebuie sa demonstreze ca a trecut o anumita perioada de timp de la ultimul episod.
Diabet zaharat
Candidatii care sufera de diabet si au avut parte de episoade repetate de hipoglicemie trebuie sa demonstreze ca pot tine aceasta afectiune sub control.
Afectiuni psihologice
In cazurile grave, precum retard psihic sever, tulburari mintale congenitale sau dobandite in urma unor traume sau interventii neurochirurgicale, sunt solicitate analize medicale permis auto periodice, insotite de un aviz medical autorizat.
Cand nu va trebui sa faci analize medicale pentru permis auto?
Daca permisul auto a fost furat sau deteriorat, nu va mai fi nevoie sa efectuezi investigatii medicale, ci va trebui sa te ghidezi dupa urmatorii pasi:
– In cazul pierderii/distrugerii permisului auto, trebuie sa depui declaratia de pierdere si adeverinta de circulatie la Compartimentul Regim Permise de Conducere care a eliberat permisul auto.
– Daca permisul a fost furat, este necesar sa mergi la unitatea de politie pe raza careia s-a produs fapta. Solicitantul trebuie sa se prezinte la Compartimentul Regim Permise de Conducere cu o adeverinta de furt.
Toate informatiile de care ai nevoie pentru a efectua analize medicale permis auto le vei gasi pe Fisamedicala.info.