Care este istoria costumelor medicale?

costume medicale

Cu toate ca in prezent putem intalni acest tip de vestimentatie in orice clinica sau spital, notiunea de costume medicale este relativ recenta, aceste uniforme specializate neexistand pana la inceputul secolului al XX-lea. De regula, chirurgul opera in propriile haine sau avand un sort simplu, precum cele de macelari, pentru a nu isi pata imbracamintea. Astfel, in contrast cu ceea ce reprezinta astazi medicina, care a devenit cel mai bun exemplu de curatenie si igiena, pana la inceputurile secolului trecut, un chirurg de succes inca mai avea pe haine pete de sange si alte fluide. Importanta costumului pentru domni la acea vreme nu putea fi usor trecuta cu vederea, iar transmiterea bolilor cu posibilitate de infectie era doar un subiect controversat.

Odata cu Primul Razboi Mondial, timp in care a izbucnit si pandemia de Gripa Spaniola, multi medici au inceput sa isi arate interesul in teoriile antiseptice. Unii chiar au inceput sa poarte masti din bumbac in timpul operatiei. Cu toate acestea, scopul era mai degraba de a-l feri pe medic de bolile pacientului, decat de a preveni riscul de infectie intra-operatorie. In acelasi timp, personalul din salile de operatii a inceput sa adopte manusi groase de cauciuc, pentru a-si proteja mainile de substantele folosite la curatarea camerei sau echipamentelor. Aceasta practica a fost cu greu acceptata de chirurgi.

In perioada interbelica, descoperirile din domeniul antiseptic si cercetarile privind infectarea ranilor au condus la adoptarea primelor costume medicale pentru uz operatoriu. De asemenea, instrumentele si consumabilele medicale au inceput sa fie sterilizate, folosind fie abur la presiuni ridicate, fie oxid de etilena.

Initial, culoarea folosita pentru costume medicale era albul, pentru a scoate in evidenta curatenia. Cu toate acestea, combinatia intre luminile puternice si culoarea camerei, de regula tot alba, a condus rapid la probleme legate de oboseala ochilor, motiv pentru care, in anii 1950-1960, cele mai multe spitale au abandonat aceasta practica, optand pentru costume medicale de culoare verde.

In anii ’70, uniformele de chirurgi se asemanau foarte mult cu ceea ce vedem si astazi: fie o bluza cu maneci scurte si anchior, alaturi de pantaloni cu snur, fie halate lungi pana la gamba, fabricate din bumbac sau amestecuri de bumbac si poliester. Pe cap se purta o boneta prinsa in spate, iar peste nas si gura, o masca. Aceste costume medicale erau completate de o roba sintetica, folosita in operatii, iar pentru incaltaminte se foloseau, ca si astazi, papucii ortopedici.

In prezent, cele mai multe costume medicale sunt orientate atat pentru consulturi si operatii non-invazive, cat si pentru operatii deschise. Culorile folosite pentru costumele medicale pot varia intre gri deschis, verde, bleu sau o nuanta de acvamarin.

Industria producatoare de costume medicale a avut pentru mult timp optiuni limitate in privinta design-ului. Cu toate acestea, in ultimii ani, multi producatori de costume medicale au inceput sa confectioneze uniforme mai aspectuoase, cum ar fi cele cu print-uri si personaje pentru medicii pediatri, sau chiar pentru veterinari.