Câteva sfaturi simple pentru întreținere auto

Ai grijă de mașina ta!

Ai grijă de mașina ta!

Mașina este un bun de valoare care necesită din când în când investiții. Știu, nimănui nu-i place să își ducă mașina la service din cauza costurilor, dar acest lucru este necesar dacă ne dorim ca mașina să funcționeze cât mai bine și să ne bucurăm o perioadă lungă de timp de beneficiile oferite.

Costurile mari sunt justificate. Piesele auto de calitate și întreținerea periodică a mașinii pot preveni anumite accidente neplăcute. Să fii șofer în România nu e deloc simplu, dar nici imposibil.

Dacă îți cumperi o mașină, este important să ai grijă de ea. Dacă ești șofer la început de drum sau pur și simplu te-ai decis să acorzi mai multă atenție mașinii tale, în cele ce urmează vreau să-ți prezint câteva sfaturi utile pentru întreținere auto.

Curăță mașina periodic

În timp, dacă murdăria de pe mașină nu este îndepărtată la timp poate contribui la deteriorarea acesteia. Mașina personală trebuie considerată ca fiind a doua casă, aceasta trebuie curățată periodic, atât exteriorul cât și interiorul.

Dacă nu-ți place să locuiești într-o casă murdară, cu siguranță nu-ți va plăcea să coduci o mașină murdară, cu tapițeria pătată sau bordul prăfuit. Geamurile murdare pot bloca vizibilitatea în timpul condusului

Nu costă mult să-ți speli mașina măcar o dată pe săptămâna. Acum există, aproape la toate spălătorile auto, opțiunea să-ți speli singur mașina. Nu te speria, este destul de simplu să folosești pompa pentru a spăla mașina. Cu doar câțiva lei, mașina ta va fi curată!

Dacă nu deții un aspirator auto îl poți folosi pe cel de la spălătorie, face o treabă la fel de bună.

Pentru un plus de protecție cumpără diferite spray-uri auto care te ajută să menții mașina curată. Spre exemplu, poți folosi spray pentru bord, pentru întreținerea cauciucurilor sau pentru jante etc.

Schimbă uleiul și filtrele la timp

Nu degeaba recomandă specialiștii ca uleiul și filtrele să fie schimbate periodic. Un filtru uzat va permite murdăriei să ajungă la motor, deteriorandu-l și afectandu-i buna funcționare.

Pentru a evita micile neplăceri, alege să folosești un ulei auto bun care asigură o funcționare optimă.

Dacă nu te pricepi să schimbi uleiul sau filtrele, lasă specialiștii în domeniu să își facă treaba.

Reparațiile auto nu trebuie amânate

Ai observat că ai probleme la frânare? Nu mai amâna și du mașina chiar acum la un service auto autorizat! Dacă mașina nu funcționează bine, viața ta dar și a celorlalţi participanţi la trafic sunt în pericol.

Mașina îți va transmite semnale când ceva nu funcționează cum trebuie. Nu merge pe premisa că mai merge o perioadă de timp așa.

Mașina trebuie dusă doar la service auto autorizat și nu la persoane care susțin că se pricep să repare mașini, dar totuși nu au o specializare în domeniu. Pentru o bună funcționare, cumpără piese auto de calitate, chiar dacă sunt mai scumpe.

Dacă mașina ta are probleme, fii un șofer conştiincios și alege să mergi pe jos sau cu transportul în comun până când îți repari mașina personală.

Nu circula cu mașina fără ITP făcut

Verificarea anuală a mașinii trebuie făcută nu de teama amenzilor, ci din grijă pentru tine și mașina ta. Din nefericire, mulți șoferi nu fac la timp inspecția tehnică deoarece știu că mașina lor are anumite probleme mecanice pe care nu le-au rezolvat la timp.

Regulile sunt făcute pentru a fi respectate, mai ales dacă sunt și alte vieți în joc. Pentru a fi sigur că nu uiți, notează în agendă când ai făcut ultima dată inspecția tehnică.

Verifică și schimbă anvelopele în funcție de sezon

Pentru a avea o aderență bună în orice situație, anvelopele trebuie schimbate în funcție de sezon. Asigură-te din când în când că acestea nu sunt deteriorate și poți circula în siguranță cu ele. Totodată, verifică periodic presiunea din anvelope, dacă nu te pricepi solicită ajutor.

Păstrează chitanțele

Nu se știe niciodată când vrei să vinzi mașina pentru a cumpăra una mai nouă și mai bună. Chitanțele de la service te pot ajuta să vinzi mașina mai repede.

Dacă ai schimbat piesele auto la timp, poți cere o sumă mai mare de bani pe mașină, chiar dacă este veche. O mașină întreținută se cunoaște la prima vedere!