TDI este prescurtarea de la Turbocharged Direct Injection si se refera la motorul turbo dotat cu sistem direct de injectie.
Ce este un motor TDI? TDI este prescurtarea de la Turbocharged Direct Injection si se refera la motorul turbo dotat cu sistem direct de injectie.
Motoarele TDI au avut ca scop initial atingerea unor performante ridicate asemenea motoarelor pe benzina, insa, la costuri mult mai reduse, adica avand un consum mai scazut de combustibil. Astfel, sistemul de injectie directa a fost considerat o buna perioada ca fiind o idee foarte buna si, din aceasta cauza, piata auto dedicata a crescut neasteptat de mult.
Ulterior, insa, cand s-a costat cat de mult polueaza motoarele TDI din cauza emisiilor de carbon, laudele aduse acestui tip de motor au mai scazut in intensitate.
Cu ce avantaje vine un motor TDI?
Motorul TDI doreste sa concureze direct rezultatele obtinute de motorul pe benzina, de aceea, acesta are o presiune mai crescuta in turbina. Aceasta presiune reuseste o turatie mai rapida, dar totusi nu la fel de rapida ca la un motor pe benzina.
Motorul TDI are un consum mai mic fata motorul benzinar si cuplul mai mare.
Chiar daca performantele se apropie de cele ale unui motor pe benzina, motorul TDI are un mare minus si anume faptul ca nu deloc ecofriendly.
Din aceasta cauza, aparitia motorului TDI a fost urmata de folosirea EGR-ului sau a supapei de recirculare a gazelor. Incercarea de a reduce emisiile nocive a mers mai departe si modele mai noi de motoare TDI au catalizatoare de ultima generatie care ajuta sa micsorarea emisiilor de carbon.
Cu ce dezavantaje vine un motor TDI?
Un dezavantaj poate fi faptul ca motoarele TDI sunt mai scumpe decat cele pe benzina. Pretul lor mai mare vine din faptul ca acestea au un cost de productie mai mare cu aproximativ 5% decat cele pe benzina. Asa ca, daca intentionezi sa achizitionezi o masina cu motor TDI, sa nu te mire ca vei plati mai mult decat pe acelasi model benzinar.
Un alt dezavantaj este poluarea pe care o produc aceste motoare din cauza emisiilor de carbon. Pe viitor, se doreste remedierea acestei probleme tocmai de aceea in prezent sunt facute cercetari pentru crearea unui motor TDI mai performant si mai prietenos cu mediul.
Un alt dezavantaj este si zgomotul produs de motoarele tdi. Acest aspect este imbunatatit de la o generatie de motoare la alta, astfel incat in prezent sunetul a fost mult diminuat.
Motoarele TDI versus motoarele pe benzina. Pareri adunate de la utilizatori:
- Cand ai ocazia sa conduci masini cu ambele tipuri de motoare si sa faci comparatia pe cont propriu, iti dai seama ca motorul pe benzina este mult mai rafinat.
- Motorul diesel TDI are o pornire mult mai greoaie si mai zgomotoasa fata de motorul pe benzina. Aceasta diferenta este evidenta mai ales in diminetile reci, dar, pentru un cunoscator, poate fi evidenta si in diminetile de vara.
- Motorul TDI este diferit in cazul acceleratiei in forta, ajunge repede la 4.500 de ture si apoi trebuie sa schimbi treapat de viteza. Motorul pe benzina este mult mai stabil si mai liniar.
- Merita sa alegi dieselul doar pentru a face economie la combustibil? Unii considera ca economia de 5-6 lei la 100 km parcursi nu este relevanta, de aceea ar trebui sa lasi dieselul acolo unde ii este locul, adica la camioane, tir-uri, utilaje grele si utilaje agricole.
- Chiar daca are un cuplu mai mare decat benzina, acest aspect nu este relevant atunci cand folosesti masina in oras si atunci cand nu ai nevoie de atat de multa forta de tractiune. Decizia apartine fiecaruia!