Ce trebuie să știi înainte de a dezvolta o aplicație Android

Sursa foto: https://pixabay.com/en/smartphone-computer-technology-3179295/

Dacă ești la început de drum ca dezvoltator de aplicații mobile și vrei să construiești o aplicație Android de la zero, probabil ai dat deja de nenumărate bloguri și tutoriale video care fie te ghidează pas cu pas, fie îți oferă niște argumente pro sau contra acestei platforme. Adevărul e că atunci când spui “aplicații mobile”, te gândești automat la iOS și la App Store, uitând că Android e și ea o platformă foarte populară. Acestea fiind spuse, o să îți facem un mic rezumat al tuturor informațiilor de care ai nevoie când începi dezvoltarea de aplicații mobile pentru Android.

Câteva avantaje

Deși la o primă vedere nu s-ar părea, Android oferă câteva avantaje față de Apple. Primul, și poate cel mai important, este reprezentat de o investiție inițială destul de scăzută și de un ROI mai mare. Vei beneficia mereu de un toolkit pentru a începe dezvoltarea iar publicarea în Play Store nu este atât de complicată precum cea de pe App Store.

În al doilea rând, tot ce dezvolți pentru Android va fi open source. Ai la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie, de la update-uri, interfețe pentru utilizatori sau framework-uri. Toate sunt oferite în mod constant și gratuit chiar de către utilizatori și dezvoltatori ca și tine. În al doilea rând, Android simplifică integrarea cu alte aplicații și procese datorită faptului că întreaga platformă este customizabilă.

Android Software Development Kit (SDK)

Deși nu ai la dispoziție toate tool-urile necesare în acest kit, Android ți le oferă pe cele de bază și câteva în plus. Printre acestea se numără Android Studio, un IDE (Integrated Development Envionment) recomandat de către Google și construit pe IntelliJ. Combină codul complex al IntelliJ cu flexibilitatea și productivitatea platformei Android Studio.

Sigur, există numerose IDE-uri pentru nevoile oricărui developer, însă Android Studio a fost conceput, proiectat și dezvoltat chiar de către Google pentru a se potrivi serviciilor oferite de ei. Iar pe lângă această platformă, Android mai vine și cu câteva alte tool-uri menite să îți ușureze munca. Google Services, de exemplu, îți permite să folosești servicii și funcții precum hărți și locații, backup în cloud sau servicii de sign-in. Mai dispui și de câteva ghiduri pentru API-uri sau de funcția de Sample Code care îți permite să vizualizezi exemple de cod și moduri în care acesta a fost folosit în situații similare cu a ta.

Management de fișiere

Când creezi aplicații mobile pentru Android, cu siguranță vei genera o mulțime de fișiere și vei avea nevoie de un loc în care să le stochezi pe toate. Din fericire, ai câteva opțiuni din care să alegi. În primul rând, ai la dispoziție GitHub care îți permite să îți păstrezi gratuit fișierele în baza lor de date. Cu toate acestea, dacă ai nevoie de o librărie privată, la care să ai acces doar tu și alte câteva persoane alese, va trebui să plătești un subscription.

Pe lângă GitHub, mai ai și opțiunea de a alege BitBucket, însă fără costul suplimentar pentru confidențialitatea fișierelor. Ce e de lăudat la aceste servicii? Ambele integrează Android Studio pentru o eficiență sporită. Însă aici totul depinde de nevoi. Dacă te atrage partea de open source, GitHub va fi alegerea perfectă pentru tine. Sigur, poți folosi și alte astfel de servicii, însă noi îți recomandăm să le folosești pe acestea, nu doar datorită funcțiilor pe care ți le oferă, ci și a comunităților bogate pe care au reușit să le strângă de-a lungul anilor.