Camerele de supraveghere reprezinta cea mai eficienta metoda de a preveni sau a proba eventualele fapte ilicite pe care raufacatorii le realizeaza in locuinta sau in sediul afacerii tale. Camerele de supraveghere sunt, insa, eficiente numai daca sunt amplasate corect. Pentru a asigura instalarea corecta a camerelor de supraveghere, trebuie in primul rand sa te gandesti care sunt zonele cele mai expuse la evenimente nefericite.
Ca sa atingi cele doua scopuri principale ale oricarei camere de supraveghere, descurajarea infractorilor si ajutorul la prinderea acestora, trebuie sa determini cat mai precis locul in care acestea vor fi amplasate. Iata mai jos unele dintre cele mai bune idei:
1. In zonele de intrare si iesire
Zonele de intrare si iesire sunt foarte importante pentru stabilirea identitatii infractorilor si a semnalmentelor acestora. Ca sa capteze imagini folositoare, camerele de supraveghere trebuie indreptate catre zonele spre care privesc persoanele care intra sau ies dintr-o anumita locatie.
De asemenea, camerele de supraveghere trebuie amplasate in asa fel incat, in momentul deschiderii usii, lumina exterioara sa nu ajunga direct in lentila, pentru ca in acest mod se creeaza o diferenta de luminozitate, iar persoana care intra va aparea ca o umbra. De aceea, se recomanda surprinderea raufacatorilor in momentul parasirii locatiei, deoarece camera de supraveghere va fi amplasata cu spatele la usa si problema diferentei de luminozitate va disparea. Trebuie precizat, insa, ca exista si camere de supraveghere dotate cu functii speciale pentru conditii de lumina nefavorabila, cum ar fi AES (Automatic Electronic Shutter), AWB (Auto White Balance), BLC (Backlight Compensation) sau HLC (High Light Compensation).
Una dintre cele mai eficiente metode pentru descurajarea raufacatorilor este plasarea unui monitor langa camera de supraveghere, pe care sa ruleze imaginile surprinse de aceasta. Oamenii privesc instinctiv spre monitoare, iar un infractor care isi vede figura pe monitor realizeaza ca a fost filmat si renunta la planurile sale reprobabile.
2. In zonele-tinta
La categoria zone-tinta intra sertare cu bani, bijuterii si alte valori, seifuri sau orice alt loc din care hotii ar putea sustrage lucruri de valoare. Scopul acestor camere de supraveghere nu mai este de identificare a faptasilor, ci de a le observa comportamentul in zonele-tinta si a determina daca acestia au savarsit sau nu o infractiune.
3. In punctele unde se realizeaza tranzactii cu clientii (pentru business-uri)
In cazul in care detii o afacere, trebuie sa te gandesti la amplasarea unor camere de supraveghere in zonele unde au loc tranzactii cu clientii. Chioscurile, tejghelele si casele de marcat sunt locurile principale unde trebuie amplasate camere de supraveghere.
4. In zonele retrase
Un alt loc in care se recomanda montarea de camere de supraveghere il reprezinta zonele ascunse si intunecate, spre exemplu parcari sau alei retrase, unde de obicei nu exista martori oculari si pe care multi raufacatori le aleg pentru a savarsi acte de violenta sau vandalism. Daca sunt montate corespunzator, camerele de supraveghere din zonele retrase pot avea la randul lor un efect impresionant de descurajare a infractorilor.
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont in momentul in care montezi camere de supraveghere este daca respectiva zona este iluminata suficient. Daca nu exista suficienta lumina sau camera nu poate acoperi foarte bine zona cu ledurile proprii, se recomanda iluminarea cu o alta sursa (bec sau panou cu leduri infrarosii, dupa caz).