Cele mai bune vinuri

Cele mai bune vinuri online pot fi achizitionate de pe www.Totalwine.ro

Un gust proaspăt, plin de savoare, și care te duce cu gândul la albastra Mare Mediterană sunt caracteristicile unui vin alb, bun. Deși nu au poate robustețea și personalitatea vinurilor roșii, și cele albe sunt apreciate. Toate regiunile viticole ale lumii au propriile lor vinuri albe, fie care cu propriile caracteristici, iar în rândurile următoare vom încerca să ți le prezentăm, pe scurt, pe cele mai cunoscute dintre ele.

Chardonnay

Este cel mai cunoscut tip de vin alb, iar gustul său amintește puțin de cel al untului, sau chiar al caramelului. De asemenea, și alte arome, precum cea de lămâie, ananas, măr verde, sau chiar țelină sunt cele care dau personalitate acestui tip de vin. Se potrivește de minune cu paste, brânzeturi albe semi tari, pește, fructe de mare, piept de pui sau de curcan.

Riesling

Din nou, un vin alb care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Strugurii care sunt folosiți la fabricarea lui sunt foarte parfumați, iar acest lucru se simte din plin în gustul pe care îl are acest vin. Popularitatea lui constă tocmai din faptul că nu sunt chiar atât de tari, ceea ce le face să fie oarecum ușor de băut, dar și asociat cu anumite feluri de mâncare, pentru că nu le copleșește. Dacă vrei să îl consumi la o masă, atunci ai grijă să servești curry, carne de pui, preparate din pește sau fructe de mare, exoticul guacamole, dar și banalii cartofi prăjiți. Te tentează să încerci un Riesling bun? Atunci caută pe internet și vezi unde găsești vinuri online, de calitate, pentru a te bucura de o experiență de neuitat.

Pinot Gris

Este recunoscut pentru culoarea sa specifică, gri mat, iar atunci când îl deguști simți o textură ușor uleioasă. Adevărații cunoscători simt și aroma de lămâie sau de nectarine, dar și cea a cuișoarelor sau ghimbirului. Este perfect pentru a însoți preparate cremoase, midii, scoici, mezeluri afumate, pește afumat, pește la grill sau spaghetti carbonara.

Sauvignon Blanc

În pofida numelui (blanc în limba franceză înseamnă alb), culoarea acestui vin este mai degrabă una verzuie. Mulți dintre cei care beau vin alb în mod regulat sunt de părere că aroma lui aduce cu cea a ierbii proaspete, a florilor de soc, a tomatelor sau chiar a piperului verde. La masă de potrivește cu risotto, salate de paste, carne toccata, salate de cartofi, brânză cu mucegai, sparanghel, hummus.

Traminer

Fără îndoială că oricine va degusta măcar o data în viață un pahar de traminer va rămâne nu doar plăcut surprins, ci va susține că a găsit vinul alb perfect. Este mult mai dulceag, foarte ușor, iar aromele lui îți amintesc de lavandă, trandafiri, ananas, căpșuni și mirodenii. Folosește-l cu încredere atunci când la masă ai pregătit carne mai grasă, vinete, supă cremă, pui în sos dulce-acrișor și chiar linte.

Muscat otonel

Iubești vinul alb dulce? Atunci cu siguranță un pahar de muscat otonel va fi unul pe gustul tău. Este, poate, cel mai ”băubil” tip de vin alb, iar referitor la aroma acestuia, se simt acele note de portocală, liliac și cireșe. Este perfect pentru a fi servit la desert, și se potrivește de minune cu ciocolată amăruie, înghețată, delicioasele pere poșate sau nelipsitele prăjituri în aluat. În schimb, dacă insiști să îl ”lipești” de anumite preparate pentru felul principal, atunci ai trebuie să ai în vedere să gătești pui jamaican, aripioare de pui sau tofu marinat.

Soiuri de vinuri albe autohtone

Chiar dacă țara noastră nu este atât de faimoasă pentru licorile bahice produse de podgoriile românești, asta nu înseamnă că nu avem mai multe vinuri albe savuroase, de care te poți bucura pentru o experiență aparte. Nu știi prea multe despre ele? Nicio problemă, ți le vom prezenta pe scurt, și îți lansăm invitația de a le degusta pe toate. Bine, nu în același timp, și nu mai mult de un pahar la masă, dar cu siguranță le vei aprecia așa cum se cuvine.

Fetească Albă

Strugurii din care se prepară acest vin alb reprezintă, poate, cel mai vechi soi românesc. Provine din mult mai cunoscuta Fetească Neagră, despre care se spune că ar fi fost cultivată încă de pe vremea strămoșilor noștri daci. Provine din zona Moldovei și, la ora actuală, avem de a face cu cel mai cultivat soi de struguri din țară. Vinurile obținute din Feteasca Albă sunt demiseci și seci, cu un gust aparte, care te face să îț recunoști ușor, din alte produse similară.

Feteasca Regală

Ruda mai tânără pentru Feteasca Albă este considerat Feteasca Regală, un fel de vin care să facă legătura dintre Grasa de Cotnari și cea de mai sus. Are o aromă discretă, și avem de a face tot cu vinuri seci și demiseci.

Galbena de Odobești

Un specific zonei viticole a Vrancei, iar strugurii folosiți pentru preparea lui au nevoie de multă lumină și căldură. Este un vin sec, dar care spre deosebire de alte tipuri de vin similar, se bea ușor. Este recomandat să fie consumat în primul an de viață, pentru că mai apoi nu mai este la fel de apreciat.

Grasa de Cotnari

Este recunoscut pentru faptul, deja notoriu, că era vinul preferat de domnul Moldovei, Ștefan cel Mare. Este cultivat în zona Moldovei din secolul XV, iar din acest soi se obțin vinuri demidulci, sau chiar și unele licoroase, care se potrivesc foarte bine cu deserturile.

Tămâioasa Românească

Am lăsat la urmă acest tip de vin deoarece proveniența lui încă nu este clară, dar majoritatea preferă să îl vadă ca pe un soi autohton. Pentru că se cultivă în zone unde nu prea se produc precipitații, rezultă vinuri dulci și aromate.