Cu ce limbaje de programare au început cei mai influenți oameni din tech

De la serviciile și aplicațiile Google, la feed-ul de pe Facebook ori navigarea fluidă pe un  MacBook – în fiecare zi, folosim cel puțin un produs inovator dezvoltat de vizionarii digitali care au schimbat lumea. Dar cum a început totul?    

Pentru că tehnologia e parte din cotidian și evoluează din ce în ce mai rapid, domeniul IT este unul pe cât de important, pe atât de popular oriunde. Și, cum la baza lui stau limbajele de programare, pentru orice pasionat de IT e interesant de știut cum le-au folosit, mai întâi, cei mai faimoși programatori și antreprenori.   

Codecool, școala de programare care a pregătit sute de persoane fără experiență să găsească un job în IT în Ungaria și Polonia (și care activează acum și în România), prezintă limbajele de programare cu care au început cei mai influenți programatori și antreprenori, cei care au fondat The Big Four (marile companii tech din lume).

Bill Gates, Microsoft: C/C++, Java, .NET și Javascript

Este unul dintre cei mai iubiți antreprenori datorită produselor Microsoft pe care le-a oferit lumii, dar și pentru acțiunile sale filantropice și umanitare. El și Paul Allen sunt fondatorii celei mai mari companii software din lume, cei care au schimbat modul în care navigăm pe Internet, azi.  

Pasionat de matematică, de programare și de jocuri video, Gates scria cod chiar și-n pauzele de la școală. “A învăța să codezi înseamnă să-ți dezvolți un nou mod de gândire, care te ajută în toate domeniile”, spunea el. Poate de aceea a și ajuns, la începutul poveștii Microsoft, să creeze propriul limbaj de programare, Altair, împreună cu Paul, într-un hotel din New Mexico primul produs al faimoasei companii.

Celebrul antreprenor a început cu limbaje de programare de bază, C și C++ și, odată Odată cu dezvoltarea Microsoft, însă, a lăsat codarea pentru a coordona echipa în dezvoltarea de produse Microsoft folosind Java, C, C++ și, mai târziu, C# (dezvoltat chiar de ei, ca răspuns la Java). Gates a aplicat și JavaScript și, sub marca Microsoft, a creat framework-ul .NET.

Mulți programatori s-au focusat pe framework-ul .NET pentru că este vast și versatil și poate fi folosit pentru aplicații pentru diferite medii și cu diferite limbaje. Acestea pot fi învățate la cursurile de junior Java developer și junior .NET developer în cadrul școlii Codecool din București.  

Steve Jobs & Steve Wozniak, Apple: C/C++, Python, Swift 

Jobs a fost mult mai cunoscut decât colegul său, Wozniak. Era imaginea Apple și vizionarul talentat care voia să ofere ceva diferit, așa cum le era și sloganul “Think different”. În schimb, Wozniak a fost inventatorul și programatorul care a revoluționat industria în anii ‘70. 

Dar împreună, însă, cei doi au ajutat întreaga lume să se bucure de tehnologie în orice mod și de oriunde. Milioane de oameni folosesc sau își doresc ultimul model de MacBook ori de iPhone, însă povestea Apple pornește de la primele calculatoare personale moderne: Apple I și II, gândite și construite de cei doi Steve. 

Totuși, Wozniak a fost responsabil de partea tehnică, fiind pasionat de matematică și tehnologie de când era copil. A continuat să construiască dispozitive și să inoveze cu fiecare model, convins fiind că programarea ajută în dezvoltarea gândirii logice și în rezolvarea de probleme. 

Dacă ar fi să-l cunoști azi, ți-ar spune să-ți începi cariera de developer cu programarea orientată pe obiecte (limbajul C) și să stăpânești bine Python și Javascript, limbaje pe care le-a aplicat de-a lungul carierei sale. Asta pentru că Javascript este foarte versatil și utilizat în front-end development aproape pentru orice tip de aplicație sau site, în timp ce Python este unul dintre cele mai ușor de înțeles limbaje de programare. 

Acum, compania Apple folosește și un limbaj de programare propriu, mult mai intuitiv, dedicat device-urilor iOS: Swift, care poate fi ușor de asimilat de către programatorii juniori.   

Mark Zuckerberg, Facebook: PHP, C/C++, Java, Python 

Vorbim despre celebrul student la Harvard, devenit fondator al unei companii tech de miliarde de dolari: Facebook, cea mai populară rețea socială din lume cu peste 2,5 miliarde de utilizatori.

Totul a pornit de la o provocare din anii de facultate ai lui Zuckerberg, care a dorit să promoveze o aplicație dezvoltată de el, FaceMash, în care utilizatorii puteau nota aspectul studenților. Evident, din motive de securitate a datelor, Zuckerberg  a fost sancționat de conducerea Harvard. Însă, câteva săptămâni mai târziu, a lansat prima variantă de Facebook. “Pur și simplu am codat platforma în camera de cămin și am și lansat-o. Am închiriat un server cu 85$ pe lună și am susținut-o cu venituri obținute printr-un banner”, mărturisea el în 2011. 

Fondatorul și-a început aventura în codare mai devreme, prin clasa a șasea, când a primit primul calculator. A început cu manualul C++ for Dummies, apoi s-a perfecționat în limbajul C++, ca mai spre final să lucreze mai mult cu PHP. Iar acum câțiva ani, i s-a descoperit și un profil de hacker în care scria că este expert în Visual Basic, C, C++, Java, Javascript și ASP. 

Deși nu este programator la Facebook, Zuckerberg s-a asigurat că cea mai faimoasă rețea socială de pe Glob este dezvoltată cu JavaScript pe partea de front-end și cu PHP, C++, Java, Python pe partea de back-end. 

Elon Musk, Tesla, PayPal, SpaceX: Assembly, C/C++, Javascript

De la tranzacții online fără ajutorul băncilor prin PayPal, la mașini electrice Tesla și, poate, călătorii în spațiu cu SpaceX. Aceste inovații – și mult mai multe, chiar în neurotehnologie și infrastructură – i le datorăm antreprenorului tech Elon Musk, unul dintre cei mai puternici oameni din lume. 

Tot de mic copil a început și el să se joace cu codul. La zece ani, a primit primul calculator și a fost atât de fascinat de lumea digitală, încât a învățat limbajul BASIC în câteva zile și și-a dat seama că vrea să se dedice științei. Iar la 12 ani a și codat un joc cu care a câștigat un concurs într-o revistă de profil, joc care se poate juca și azi: Blastar. 

Deși este mai degrabă un vizionar talentat decât un programator faimos, Elon Musk a schimbat omenirea prin ideile și expertiza sa. El a început să scrie cod folosind Assembly, C/ C++, principalele limbaje folosite și acum la SpaceX și Tesla. Sunt limbaje de programare mai clasice și mai puțin prietenoase cu userul, însă foarte bune pentru programe asupra cărora e bine să deții controlul cât mai mult și să obții rezultate precise, așa cum ai nevoie. 

Larry Page & Sergey Brin, Google: Java, Python

Ei sunt cei datorită cărora folosim sute de servicii și produse, de la Gmail, Google Search, Google Drive, Google Maps, Chrome, la Android.  

Totul a început cu Page care, educat de o familie de profesori de programare și informatică, a dezvoltat o pasiune pentru tehnologie. După ce și-a luat licența în Informatică, a studiat și știința calculatoarelor la Stanford, California, unde l-a cunoscut pe Sergey, co-fondatorul Google. Împreună, au lucrat la celebrul algoritm de căutare PageRank pentru un motor de căutare numit BackRub (avea să devină celebrul Google doi ani mai târziu, în 1998). 

Larry și Sergey au lucrat, la început, cu HTML și s-au folosit de Java și Python pentru a pune la punct versiunea inițială Google Search. cât și pentru data mining și data science pentru Google

Amândoi erau preocupați să scrie cod care să funcționeze, nu care să poată fi optimizat. Din fericire, în ajutorul lor a venit Scott Hassan, asistent la Stanford și prieten cu Sergey, care s-a oferit să rescrie codul lui Larry în Python, un limbaj mult mai flexibil pentru ce aveau ei nevoie. 

Chiar dacă fondatorii Google au început ca programatori și au preferat să fie oamenii cu viziune ai companiei, datorită lor beneficiem de sute de produse și servicii Google de ajutor în viața de zi cu zi. 

Cei pasionați de programare se pot inspira din aceste povești pentru a începe o carieră în IT și pot alege cursuri specializate de junior developer. Codecool oferă cursuri de full stack developer în care înveți cele mai căutate limbaje de programare, cât și abilități de comunicare necesare oricărui programator pentru a fi pregătit să dezvolte noi tehnologii de viitor.