India este al doilea cel mai mare producator de petarde la nivel global, dupa China, aceasta pozitie fiind explicabila prin prisma a doi factori importanti. In primul rand, tara asiatica este a doua cea mai populata din lume, cu 1,3 miliarde de locuitori, prin urmare are o forta de munca impresionanta. In al doilea rand, Diwali, una dintre cele mai importante sarbatori indiene, presupune utilizarea unui numar urias de materiale pirotehnice.
Industria indiana producatoare de petarde a aparut la inceputul secolului al XX-lea, cand doi frati angajati ai unei fabrici de chibrituri din Kolkata au decis sa isi dezvolte propria afacere, pe care sa o extinda in directia materialelor pirotehnice. Acestia au revenit in orasul natal, numit Sivakasi, care astazi este locul unde se produc cele mai multe explozibile din tara, in special datorita climatului uscat, ideal pentru o astfel de activitate.
Deoarece industria a evoluat constant, in Sivakasi a fost fondat Centrul pentru cercetarea si dezvoltarea artificiilor si petardelor (FRDC), care stabileste standardele de siguranta si calitate in domeniu. FRDC isi asuma intreaga responsabilitate a testarii materialelor utilizate, monitorizarii intregului proces si asigurarii sanatatii tuturor angajatilor din aceasta industrie. Practic, daca acest organism nu ar exista, numarul deceselor din India provocate de materiale pirotehnice ar fi fost mult mai mare decat in prezent.
Totusi, modul in care sunt depozitate si transportate petardele in India nu este considerat sigur de catre tarile occidentale, motiv pentru care aceasta tara nu exporta articole pirotehnice. Aceasta nu este insa o problema, avand in vedere vanzarile uriase din perioada sarbatorii Diwali, insa guvernul de la New Delhi cauta in continuare solutii pentru a putea valorifica aceasta industrie si la nivel mondial.
Totodata, Organizatia pentru siguranta produselor petroliere si a explozibililor (PESO) interzice importul petardelor nu doar din China, ci si din alte tari producatoare importante, cum ar fi SUA, Germania sau Spania. Drept urmare, indienii pot achizitiona doar articole pirotehnice produse in tara lor.
Diwali, sarbatoarea la care indienii folosesc cele mai multe petarde
Diwali, cunoscut si sub numele de Dipavali sau Festivalul Luminilor, este un festival important in hinduism, sikhism si jainism. Acesta are loc la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie si dureaza 5 zile. Diwali este o sarbatoare oficiala in India, Guyana, Trinidad Tobago, Malaezia, Nepal, Singapore, Sri Lanka si Fiji.
In sanscrita, Dipavali inseamna „sir de lampi”. In timpul festivalului, se aprind candele, simbolizand triumful binelui asupra raului, iar participantii poarta haine noi si isi ofera unii altora dulciuri si alte gustari. Petardele au un rol esential in cadrul Festivalului Luminilor, indienii considerand ca acestea au capacitatea de a alunga fortele raului.
Un jurnalist roman care a vizitat India in perioada Diwali sustine ca „totul este decorat pe strazi ca de Craciun si Anul Nou la noi. Sunt milioane de beculete colorate si un aer de vacanta, de sarbatoare. Iar peste tot se vand artificii si petarde. Este festivalul cu cea mai mare anvergura din India”.