Cum functioneaza microscoapele electronice Tecnai, care pot mari imaginile de 230.000.000 de ori?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Microscoapele electronice Tecnai sunt dispozitive de transmisie la 300 kV, cu tun de electroni cu emisie prin efect de camp. Aceste instrumente sunt definite drept “multi-scop” si “multi-user”, ceea ce inseamna ca au numeroase aplicatii si pot fi folosite de mai multi utilizatori concomitent. In ciuda performantelor lor, aceste microscoape sunt recunoscute pentru faptul ca sunt foarte usor de operat, inclusiv in domeniul cercetarii nanomaterialelor.

Aceste microscoape electronice ofera utilizatorilor echilibrul ideal intre rezolutia excelenta si contrastul la unghiuri de inclinare mari ale specimenului de analizat. De altfel, folosind un holder dedicat pentru tomografie, utilizatorii pot obtine unghiuri de inclinare chiar si mai mari, care permit obtinerea unor imagini de cea mai inalta rezolutie. Tehnicile de analiza fina (STEM cu detector HAADF) si flexibilitatea oferita de tensiunea de accelerare ofera utilizatorilor posibilitatea sa selecteze conditiile de operare ideale pentru fiecare experiment in parte.

Iata care sunt principalele componente ale microscoapelor electronice Tecnai:

1. Coloana microscopului. Aceasta contine tunul de electroni cu efect de camp, un emitator Schottky si un sistem de vid prin care tunul este izolat de restul coloanei. Tot in aceasta zona regasim si doua lentile condensor, lentile obiectiv S-TWIN cu goniometru, lentile de difractie, lentile intermediare, doua lentile proiector, dar si porturi pentru camere CCD, filtre energetice si accesorii.

Imediat sub coloana acestor microscoape electronice, se afla camera de proiectie cu doua ferestre de vizionare, display-ul fluorescent de mari dimensiuni (diametru de 160 mm), un display fluorescent mai mic (pentru focalizari critice) si un mecanism de obturare fascicul.

2. STEM. Incorporarea STEM face ca microscoapele electronice sa devina mult mai versatile, fara insa a compromite alte moduri de operare (analitic, TEM, EFTEM). Optiunea STEM include atat componente hardware (Bright / Dark Field, High Angle Annular Dark Field Detector – HAADF), cat si software (Modul de scanare imagine).

3. Analiza de raze X. Pachetul EDS furnizeaza intreg hardware-ul si software-ul necesare acestor microscoape electronice, pentru analiza calitativa si cantitativa, dar si pentru imaginea spectrala.

4. EFTEM. Functiile acestor microscoape electronice pot fi extinse prin folosirea unui filtru in energie, pozitionat sub camera de protectie. Acesta permite atat cartografieri de compozitie, cat si filtrare la pierderi energetice (zero sau diferite de zero) si spectroscopie. Software-ul este integrat in interfata grafica principala Tecnai User Interface, prin care se pot controla toate functiile filtrului.

Caracteristicile tehnice ale microscoapelor electronice Tecnai

– rezolutie punctuala TEM garantata: 2 Å;

– tensiune inalta: 50 – 300 kV (poate fi comutata software in pasi – 50, 100, 150, 200, 250, 300 kV sau continuu, in mai putin de 1 minut;

– stabilitate inalta tensiune: <= 1 ppm;

– moduri iluminare: microprobe, nanoprobe, LM (Low Mag);

– numar de dimensiuni de spot: 11;

– numar lentile condenser: sistem de 5 lentile condenser – lentile tun, C1, C2, mini-condenser si lentile pre-camp obiectiv;

– distanta intre piesele polare ale lentilei obiectiv: 5,4 mm;

– lungime focala: 2,3 mm;

– pas minim focalizare: 1,8 nm;

– marire TEM: 60 x – 1.000.000 x;

– marire STEM: 150 x – 230.000.000 x;

– pozitionare specimen: pozitionare automata a specimenului in pozitia eucentrica, imediat dupa incarcare.

Aceste microscoape electronice de inalta precizie pot fi regasite in oferta companiei Ronexprim, lider inca din 1991 pe piata romaneasca de aparate de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica.