Cum să înveți AutoCAD de unul singur? Câteva resurse utile

Tutorial Autocad

AutoCAD este un program utilizat în proiectarea planurilor de construcție în 2D și, mai rar, în 3 dimensiuni (3D). Programul este unul dintre cele mai cunoscute medii de grafică și proiectare asistată de calculator, fiind intens folosit în medii precum arhitectură, astronomie și tehnică.

Sunt disponibile mai multe resurse pentru studierea acestui program, precum cursurile specializate, dar poate fi învățat cu succes și de acasă.

AutoCad-step by step

Programul poate fi descărcat de pe site-ul oficial https://www.cadexpert.eu/. Studenții îl pot instala gratuit, în baza unei licențe de utilizare obținută de la Autodesk. Astfel puteți folosi aproape toate instrumentele oferite de către AutoCAD.

Pentru început, studiați interfața soft-ului. Dacă sunteți familiarizat cu aplicațiile Windows, interfața AutoCAD o să vă pară la fel de accesibilă.

Asemenea majorității software-urilor, AutoCAD dispune de o bară de instrumente care conține unelte necesare pentru desen, modificare și control. Se află în partea de sus a ferestrei de desen, dar poate fi plasată vertical, în partea dreaptă sau stângă a spațiului de lucru. Bara de căutare este localizată în colțul din dreapta, de sus și vă oferă informații sau actualizări de la fluxurile web pe care le urmăriți.

Fereastra de comandă este în partea de jos a spațiului de lucru. Aici puteți executa o comandă scriind numele acțiunii (de exemplu Line ori L, pentru linie) și tastând Enter sau Spacebar, iar programul o va executa.

Faza inițială

Pentru a stabili unitatea de măsură în care se vor realiza măsurările, accesați „A” din colțul din stânga, de sus, apoi Drawing Utilities” > „Units.

Bara de Acces Rapid (QAT) este creată și adaptată după propriile preferințe prin adăugarea unui instrument, dând click dreapta >„Add to Quick Access Toolbar”.

Precizie

AutoCAD este recunoscut datorită preciziei. Programul dispune de 3 sisteme principale de coordonate:

  • Coordonate absolute: punctele vor fi plasate utilizând comanda:  x,y [Enter]

  • Coordonate aproximative: după primul punct plasat, coordonatele apropiate vor fi stabilite în baza primului punct, prin comanda: @x,y [Enter].

  • Coordonatele polare sunt utilizate atunci când trebuie să desenați următorul punct la o distanță anumită sau la un unghi specificat. Comanda @distance<angle [Enter].

De asemenea, AutoCAD are și un Sistem Cartezian de Coordonate pentru Utilizator (UCS).

Geometrie

În AutoCAD găsim un spectru larg de figuri geometrice, care variază de la linii și cercuri până la arii. Pot fi accesate din bara de instrumente sau din bara de căutare.

Modificare

Instrumentele de modificare conțin radieră, comenzile șterge, inserează, mișcă și rotește.

Desene 3D

Cum am menționat anterior, AutoCAD este mai eficient pentru schițe 2D. Însă există posibilitatea de a schița și în 3D și chiar de a converti obiectele 2D în 3D. În AutoCAD există o suită de instrumente și comenzi, precum union, sweep sau revolve, adaptate pentru 3D.

Viewport

Pentru a observa fiecare detaliu din construcție, utilizați comanda viewport din fereastra de comandă. Se va deschide o fereastră de dialog cu 3 opțiuni: arată de sus, din față sau din partea dreaptă, care va permite analizarea schiței din mai multe unghiuri.

Termeni de bază

  • Acad.dwt – șablon standard care apare atunci când se începe o lucrare nouă

  • Block element care poate fi inserat în desen

  • Extent frontierele exterioare ale obiectului desenat

  • Ortho mode mod care permite desenarea doar liniilor perpendiculare

  • Onsnap metodă de a stabili precizia punctelor

Generalizare

La prima vedere AutoCAD-ul pare a fi un program extrem de neprietenos și inaccesibil, dar treptat și dacă continui să înveți, îți vei da seama că prima impresie a fost înșelătoare.

Testează fiecare comandă și instrucțiune din program, descoperă noi opțiuni și nu ceda.

rca-ieftin.ro