Cum se folosesc aparatele de masura si control pentru curentul electric, de la Ronexprim

Aparatele de masura si control pentru curentul electric, de la Ronexprim, iti pot furniza informatii exacte despre diversi parametri ai circuitului electric, precum tensiunea ori voltajul. Totodata, iti pot confirma daca exista continuitate intr-un cablu sau daca acesta este montat corespunzator. La Ronexprim, gasesti diferite tipuri de aparate de masura, control si testare pentru curentul electric. Unele dintre ele testeaza prezenta curentului electric, fie ca vorbim despre curent alternativ sau curent direct. In continuare, vei afla care sunt aparatele de la Ronexprim care nu pot lipsi din trusa de scule a oricarui specialist, dar si cum se folosesc acestea.

1. Multimetre digitale

Multimetrele digitale de la Ronexprim pot testa si masura una sau mai multe variabile ale curentului electric. Unele multimetre au doar trei optiuni – curent, rezistenta sau voltaj, in timp ce altele pot oferi informatii detaliate despre fiecare dintre cele trei variabile. Unele multimetre masoara cu acuratete numai 2-3 zecimale, in timp ce altele mai performante masoara cu precizie pana la 9-10 zecimale. In plus, multimetrele de ultima generatie au capacitatea de a semnala auditiv inductivitatea si continuitatea, dar si de a testa bateriile alcaline si jonctiunile unui tranzistor.

Cum se masoara valorile unui circuit electric

Masurarea valorilor unui circuit electric nu este foarte dificila, cu atat mai mult cu cat folosesti aparate de masura de la Ronexprim. Curentul trebuie masurat in circuit deschis, ceea ce inseamna ca multimetrul trebuie introdus in circuit. Pentru aceasta, specialistul care efectueaza masuratorile trebuie sa estimeze valoarea curentului pe care doreste sa il depisteze, deoarece majoritatea multimetrelor pot detecta maximum 10 amperi.

Masurarea voltajului se realizeaza asupra intregului dispozitiv testat, cu cablul negru indreptat spre pamant si cablul rosu spre sursa de alimentare. In situatia in care se masoara rezistenta, circuitul trebuie initial intrerupt de la alimentarea cu energie electrica, pentru a evita defectarea multimetrului de la Ronexprim. Acest lucru este necesar deoarece, atunci cand este setat pentru masurarea rezistentei, multimetrul trimite un voltaj predeterminat catre dispozitivul testat.

In situatia in care se masoara rezistenta unei componente din circuit cu ajutorul unui aparat de la Ronexprim, trebuie folosita polaritate inversata in diodele circuitului, pentru a nu determina afisarea de informatii eronate ale masuratorii sau chiar defectarea aparatului de masura.

2. Testere pentru detectarea curentului electric

Acest tip de aparat de detectare a curentului, disponibil la Ronexprim, alerteaza utilizatorul in momentul in care depisteaza electricitate, prin intermediul unui semnal luminos si/sau auditiv. Cea mai simpla versiune a acestui aparat consta in doua cabluri, unul rosu si celalalt negru, conectate la un maner dotat cu un LED AC/DC. Ca sa functioneze, acest aparat trebuie conectat fizic la circuit.

Cel mai des folosit tester este testerul electric inductiv, care ofera un semnal vizual si auditiv la detectarea curentului electric. Pentru a depista curentul electric, aparatul trebuie pozitionat la o anumita distanta fata de cablu, detectand campul magnetic generat de curentul electric din fir. Din moment ce aparatul nu are contact fizic cu firul testat, riscul de electrocutare este scazut.