Cum va dati seama cand trebuie sa schimbati anvelopele

Anvelopele sunt acea componenta a masinii fara de care nu poate functiona niciun atutorusim. Prin urmare, starea lor este esentiala pentru un condus sigur si lipsit de evenimente. Ca orice piesa a masinii si setul de cauciucuri are o durata de viata, dupa care trebuie inlocuite cu un set de anvelope noi. Cum va dati seama insa ca anvelopele sunt uzate peste limita lor si cand este cazul sa montati cauciucuri noi.

Este important sa respectati durata de viata a unui set de anvelope, pentru ca sa puteti conduce in siguranta si sa aveti performante ridicate. De asemenea, periculoul de explozie este marit considerabil daca conduceti cu anvelope aproape de limita de uzura, cand “se vede sarma” pe termeni populari. Urmarile mersului cu anvelope uzate le vom descrie mai jos impreuna cu semnele de dinainte de uzura maxima la care trebuie sa fiti atenti.

Cand trebuie sa schimbati anvelopele

Orice set de anvelope are pe lungimea benzii de rulare mici caneluri de cauciuc la banza benzii de rulare. Acest aspect este valabil atat pentru anvelope vara cat si pentru anvelope iarna. Exista mai multe randuri de caneluri, pe fiecare banda de rulare. Primul semn, cel spre interior, este menit sa va atraga atentia ca intr-un timp relativ scurt o sa fie nevoie sa va schimbati cauciucurile. Cand atingeti limitat pentru toate cele 3 blocuri de cauciuc, este cazul sa schimbati rapid anvelopele cu un set nou. Acel prag este esential de respectat, dupa el anvelopele nemaifiind sigure.

Aspectul inaltimii anvelopelor este in special esential in cazul pneurilor de iarna, cand inaltimea profilului face diferenta intre aderenta pe zapada sau nu. Daca conduceti des in zone montane cu multa zapada, este important sa tineti cont de acest aspect.

De asemenea, exista si varianta cand aveti o defectiune la sistemul de directie si aveti probleme cu bieletele de directie sau cu capetele de vara, in timp anvelopele se uzeaza neuniform, masina tragand dreapta sau stanga, in functie de defectiune.

Prin urmare, este important sa tineti cont de inaltimea anvelopelor daca doriti sa conduceti in siguranta si sa aveti o performanta ridicata. Acest aspect este important de retinut indiferent ca aveti anvelope vara sau anvelope iarna. Conduceti mereu cu anvelope in stare buna pentru a evita orice neplaceri sau evenimente la limita pe care le-ati putea evita lejer daca ati avea anvelopele potrivite.