De ce sa achizitionezi servere dedicate si ce presupune aceasta solutie de hosting?

Servere dedicate

Ai inregistrat recent un domeniu si vrei sa cumperi hosting? Desi poate parea tentant sa te orientezi catre gazduire partajata sau VPS datorita preturilor atractive, uneori aceste variante nu sunt cele mai potrivite. In cazul in care iti doresti securitate maxima, performanta sporita si un nivel de control mai mare, este recomandat sa optezi pentru servere dedicate. Iata ce presupune acest tip de hosting!

Care este diferenta intre gazduirea partajata, serverele VPS si hosting-ul dedicat?

Inainte ca fisierele tale sa apara live pe internet, acestea trebuie sa fie stocate pe un server. Gazduirea partajata presupune ca site-ul tau sa imparta resursele disponibile pe server cu alti utilizatori. Avand in vedere ca pot exista sute sau chiar mii de conturi in acelasi loc, costurile vor fi reduse la minim. Pe de alta parte, poti intampina probleme daca volumul de trafic devine prea mare sau cineva utilizeaza excesiv resursele. 

Pachetele de gazduire VPS elimina acest inconvenient, deoarece fiecare cont dispune de un spatiu privat, care este separat de ceilalti. Cu alte cuvinte, partea ta ramane izolata si doar tu esti cel care devine responsabil de resursele alocate. O astfel de solutie poate fi ideala pentru cei cu un buget restrans, dar proiectele mari functioneaza mai bine pe servere dedicate. Dupa cum sugereaza si denumirea, acestea apartin fiecarui client in totalitate si ofera beneficii care nu sunt disponibile in gazduirea standard.

Avantajele serverelor dedicate

Principalul avantaj este nivelul de performanta. Intr-un mediu de gazduire obisnuit, exista limite cu privire la memoria RAM, spatiul de disc sau latimea de banda. Drept urmare, site-ul poate rula lent sau sa nu functioneze corect atunci cand acestea sunt depasite. Avand acces la toate resursele, vei putea sustine un numar mare de utilizatori si viteza de incarcare rapida le va oferi acestora o experienta placuta.

Un alt avantaj este legat de securitate. Din moment ce serverele dedicate nu sunt impartite cu alti clienti ai furnizorului, nu exista riscul de infectii cu malware sau alte tipuri de virusi de la vecini. De asemenea, IP-ul este unic si scad sansele ca acesta sa fie atacat. In functie de situatie, se pot adopta si alte masuri de protectie suplimentare.

Cine ar trebui sa aleaga hostingul dedicat?

Acest tip de gazduire nu este pentru oricine. Totusi, se va potrivi celor care detin companii mari si se asteapta ca site-ul lor sa depaseasca resursele oferite de un pachet de shared hosting si gazduire VPS. Proprietarii de magazine online si cei care intentioneaza sa-si extinda afacerea se vor bucura cel mai mult de avantaje.

Pachetele de servere dedicate sunt potrivite si pentru dezvoltatorii web, deoarece acestia detin aplicatii si au nevoie de acces root complet. Personalizarile nu vor mai fi limitate si esti liber sa instalezi orice software doresti. Ai la dispozitie peste 19 sisteme de operare precum CentOs, Debian si Windows Server. Panoul de control este disponibil, insa, doar cu licenta.

Merita investitia intr-un server dedicat?

Achizitionarea unui server dedicat poate parea o investitie costisitoare. Cu toate acestea, cei care se asteapta la o crestere rapida a numarului de utilizatori vor avea nevoie de resurse suplimentare pentru a rezista la o astfel de schimbare. Pentru un proiect mare, serverele dedicate pot fi cheia catre vanzari mai mari.