Realitatea virtuală produce un set de date care este apoi folosit pentru a dezvolta noi modele, metode de formare, comunicare și interacțiune. În multe privințe, posibilitățile sunt nelimitate. Singurele blocaje ar fi timpul, costurile și limitările tehnologice. Cele mai multe sisteme de realitate virtuală sunt scumpe și consumatoare de timp într-un proces de dezvoltare. În plus, există probleme de ergonomie, în special necesitatea de a proiecta sisteme care sunt user friendly și nu sunt susceptibile de a provoca probleme, cum ar fi răul de mișcare. Dar prin rezolvarea unor astfel de neplăceri există un viitor interesant pentru realitatea virtuală.
Tehnologia realității virtuale este departe de a fi utilizată doar în zona de gaming. Aceasta fascinează prin noutatea sa, dar și prin versatilitate. La momentul actual poate fi adoptată în domenii diverse, precum cel al sănătății, în industria de divertisment, în sistemul militar și în multe altele, beneficiile acestei evoluții tehnologice fiind apreciate. Și în funcție de modalitatea de abordare, are într-adevăr unele cerințe în ceea ce privește echipamentul necesar. Activitatea în sine poate fi simplă și să se rezume la descărcarea unei aplicații care spre exemplu poate fi utilă când ai starea de spirit pentru cumpărături, dar nu și determinarea de face o plimbare prin magazine. VR-ul îți permite astfel să faci un tur virtual al unui magazin întreg cu ajutorul unor ochelari speciali adiționali acestei aplicații.
În alte situații pot fi necesare și alt fel de caracteristici și dispozitive, precum o partiție video de nivel mai avansat, portaluri USB, un sistem de operare anume sau o capacitate de memorie considerabilă. Acestea se aplică pentru pasionații de jocuri online, fie ele de aventură, curse sau chiar de strategie, precum șah și poker. O dată cu trecerea în online a activităților offline, industria jocurilor a intrat într-o etapă de continuă avansare și inovație; de aceea, nu este o coincidență faptul că și jocuri clasice precum pokerul sunt disponibile în realitatea virtuală, pentru a simula cât mai mult experiența unui joc real. Experiența pokerului în VR captivează prin autenticitate și avantajele pe care le oferă în ceea ce privește socializarea cu partenerii de joc.
Mediul de joc devine uimitor prin folosirea unui set de căști precum Oculus Rift sau HTC Vive și deși nimic nu este real, în timpul jocului toate elementele implicate par a fi. Totodată, adversarii aflați chiar în cealaltă parte a lumii pot fi studiați ca într-o interacțiune față în față. Tehnologia VR a început să aducă oamenii împreună în urmă cu mai bine de un secol. Investițiile în următoarea generație de joc și crearea posibilității pentru jucători de a se întâlni într-o nouă dimensiune de realitate virtuală contribuie la dezvoltarea în acest sens.
Previziunile prentru 2019 în termeni de inovare a realității virtuale arată că spre sfârșitul anului va fi lansat un set de ochelari-căști VR mult-dorit de utilizatorii care vor să fie conectați simultan atât la realitate, cât și la realitatea virtuală. Nefiind atât de accesibil din punct de vedere financiar, va exista și o altă versiune care va avea însă ca dezavantaj deconectarea completă de lumea reală. Companiile vor putea începe să implementeze training-uri de instruire a angajaților, pentru procese care implică astfel de seturi. Compania Apple își propune ca în 2020 să lanseze un nou smartphone care prin tehnologia 5G va putea fi conectat prin wireless cu o pereche de smartglasses. Alte companii precum HTC sau Oculus doresc să lanseze seturi ochelari-căști care să fie mult mai portabile și de dimensiuni reduse, astfel încât peste puțin timp va fi ceva comun să întâlnești pe stradă persoane care se mișcă în timp ce sunt conectați la propriul univers virtual.
Până la noile implementări, ceea ce necesită un iubitor de VR se află deja pe piață. Cap de listă a sistemelor hardware sunt seturile Oculus Rift sau HTC Vive, iar alternativa ar fi un PlayStation VR. De menționat ar fi și faptul că un sistem VR nu este echivalentul unui X-Box, iar utilizarea unui HTC Vive ori a unui Rift implică neapărat și un computer. Pentru ca magia VR să poată avea loc există varianta de a face un upgrade sistemului de care dispui deja sau dacă pasiunea te împinge să iei totul de la zero, ai varianta de a achiziționa un sistem cu VR integrat.