Distribuții Linux dedicate securității și anonimității

Dacă confidențialitatea și securitatea sunt importante pentru voi, atunci ar cam trebui să renunțați la Windows sau Mac OS, nu doar pentru că aceste sisteme sunt closed source, dar și pentru că Microsoft și Apple cooperează cu NSA. După cum se știe aceste sisteme de operare au integrate și anumite keyloggere, pe care clienții le accepta cu bună știință, pentru că nimeni nu stă să citească termenii și condițiile OS-urilor.

Pe de altă parte acest articol este despre Linux, un sistem de operare open source, susținut de către comunități și are șanse scăzute să conțină backdoor-uri NSA, sau ale corporațiilor.

În cele ce urmează vă voi prezenta câteva dintre cele mai sigure distribuții Linux; pe lângă securitatea ridicată aceste sisteme oferă și cea ce mulți își doresc și anume anonimitate pe internet. Majoritatea acestor distribuții nu sunt pentru începători.

Tails Linux:

Tails este probabil cea mai cunoscută distribuție Linux care oferă anonimitate, acest OS fiind și alegerea celor de la NSA pentru a rula pe calculatoarele lor. Toate conexiunile care pleacă din Tails sunt trecute prin rețeaua TOR, toate informațiile sunt stocate în RAM, deci imediat cum închidem sistemul de operare toate datele se șterg.

tails-linux

Pro:

– Tails este un sistem de operare bazat pe Debian, acesta fiind cunoscut ca un OS verificat la sânge de coduri malițioase.

– Toate conexiunile se fac prin rețeaua TOR.

– Integrează o mulțime de programe foarte cunoscute, care oferă securitate și anonimitate.

– “Windows camouflage” pentru a fi cat mai discreți online.

Contra:

– Interfața Tails arată cam veche, aceasta fiind bazată pe o versiune Gnome foarte veche, cea ce o face neprietenoasă cu utilizatorii.

– Lipsa unui suport nativ de a salva fișiere.

Atunci când prioritatea noastra numărul unu este securitatea și anonimitatea Tails este Sistemul de operare perfect pentru asta, acesta poate fi downloadat de aici.

Ubuntu Privacy Remix (UPR):

Ubuntu este cea mai populară distribuție Linux, iar UPR este construit pe fundația Ubuntu, acesta rulează într-un mediu izolat, unde datale utilizatorilor sunt în siguranță, acestea fiind criptate și păstrate pe medii de stocare externă.

Ubuntu-Privacy-Remix-security

Pro:

– Această distribuție este foarte user-friendly și poate înlocui cu succes un sistem de operare de zi cu zi.

– Toate datele utilizatoriilor sunt criptate și stocate doar pe medii externe de stocare.

– Oferă GnuPG custom pentru a primi și transmite email-uri private.

– Majoritatea tool-urilor din Tails pot fi instalate și în UPR.

Contra:

– Spre deosebire de Tails, UPR nu este dedicat exclusiv pentru a fi anonim online, conexiunile aceste distribuții nefiind bazate pe rețeaua TOR, dar acest lucru poate fi neimportant, pentru că în orice moment putem instala separat TOR.

Această distribuție poate fi descărcată de aici.

JonDo Live-DVD

Această distribuție este una comercială, principiul de funcționare este foarte asemănător cu TOR, conexiunile trecând prin mai multe servere, fiind criptate la trecerea prin fiecare. Cei care dețin JonDonym susțin că acest Linux este mult mai rapid ca TOR, dar pentru a beneficia de toate facilitățile este nevoie de un cont premium. JonDo Live-DVD este un mediu sigur, bazat pe Debian și care este setat default să ruleze în rețeaua JonDonym.

JonDo-LiveCD

Pro:

– JonDo Live-DVD este o distribuție bazată pe Debian care oferă un OS sigur.

– Configurat default să ruleze în rețeaua JonDonym.

– Pe lângă rețeaua proprie, JonDo Live-DVD include și TOR Browser.

Contra:

– Pentru a beneficia la capacitate maximă de acest OS, ai nevoie de un cont premium.

– Nu oferă suport nativ pentru a salva fișiere.

JonDo Live-DVD poate fi descărcat de aici.

IprediaOS:

Această distribuție este numită The Invisible Internet Project (I2P), este construită având la bază Java și funcționează asemănător cu TOR. IprediaOS se bazează ca fundație pe Fedora și toate conexiunile trec prin I2P.

iprediaOS

Pro:

– Toate conexiunile trec prin I2P darknet.

– Integrează programe utile care asigură anonimitate și securitate.

– Oferă două medii de lucru, Gnome și LXDE.

Contra:

– O interfață basic, care nu este prea user-friendly.

– Nu oferă suport nativ de a salva fișiere.

– Nu oferă prea mult suport sau documentație.

IprediaOS  poate fi downloadat de aici.

Cu siguranță mai sunt multe distribuții Linux care se bazează pe aceste principii, daca cunoasteți sau ați testat altele va invit să lăsați un comentariu și să povestiți experiența avută. De Kali nu am uitat, dar acesta are alte scopuri în principal.

Cu toate acestea nimic nu este 100% sigur…

Sursa:BestVPN