Semintele de canepa, cunoscute si sub numele de seminte de cannabis, provin de la planta Cannabis Sativa. Efectele acestora, desi studiate doar recent in amanunt, se cunosc inca din Antichitate, dovezile arheologice gasite pe teritoriul Chinei de astazi venind sa confirme acest lucru. Ce contin insa aceste seminte de cannabis si care sunt beneficiile pe care le aduc organismului?
Pentru inceput, trebuie sa stii ca, din punct de vedere nutritiv, semintele de cannabis sunt printre cele mai sanatoase alimente pe care le poti consuma. Acestea contin raportul ideal de acizi grasi omega-3 si omega-6, in proportie de 3:1, fiind astfel o sursa perfecta de acizi grasi esentiali pentru organism. Acizii grasi esentiali nu pot fi produsi de catre organismul uman, insa joaca un rol crucial in dezvoltarea corpului si mentinerea starii de sanatate, de aceea ei trebuie sa provina din alimentatie. Pe langa acizii grasi omega, in seminte de cannabis putem intalni si acizi gamma-linoleici, ce au un efect de reducere a simptomelor pre-menstruale si ale menopauzei.
In afara de toti acesti acizi grasi sanatosi, semintele de cannabis contin si alte substante nutritive, cum ar fi proteinele (cu peste 25% din continutul caloric total), vitamine si multe minerale. Dintre vitamine putem mentiona aici vitamina A, E, D si multe tipuri de vitamina B. Dintre mineralele continute in seminte de cannabis putem aminti: fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, fier, zinc, calciu si sulf. Toti acesti nutrienti pot fi gasiti in aceasta mica samanta, de aceea nu este de mirare ca acest aliment este printre cele mai sanatoase din lume.
Exista insa si alte beneficii? Raspunsul este DA!
Din punct de vedere al proteinelor, in seminte de cannabis putem intalni edestina, care este un aminoacid cu o structura similara cu cea a ADN-ului uman. De altfel, aceste seminte contin toti aminoacizii esentiali pentru organismul uman, ceea ce face ca semintele de cannabis sa fie sursa de proteine cea mai apropiata de profilul uman. De asemenea, semintele de cannabis contin lizina, care lipseste din majoritatea altor plante. Un alt avantaj este ca sunt foarte usor de digerat, chiar mai usor decat proteinele intalnite in nuci, legume sau cereale.
Un alt efect pe care semintele de cannabis il au este datorat argininei. Acest aminoacid produce oxid nitric in corp, care la randul sau dilata vasele de sange, rezultand in scaderea presiunii sangvine si scaderea riscului aparitiei bolilor de inima. Printre alte beneficii ale argininei putem mentiona si:
– Prevenirea formarii de cheaguri de sange;
– Ajuta la recuperarea dupa atacuri de cord;
– Ajuta in prevenirea bolilor de piele, cum ar fi eczemele sau dermatitele.
Dintre alte beneficii date de dieta cu seminte cannabis putem mentiona si reducerea simptomelor PMS si ale menopauzei. Aceste simptome apar datorita sensibilitatii la hormonul prolactina. Acidul gamma-linoleic, ce poate fi obtinut din seminte de cannabis, produce prostaglandina-E1, ce reduce efectele hormonului, restabilind echilibrul hormonal.
Semintele de cannabis sunt foarte satioase, motiv pentru care le poti consuma ca snack-uri pe toata durata zilei. Ele sunt o sursa importanta de fibre, atat solubile cat si insolubile. Fibrele solubile formeaza, impreuna cu lichidele din organism, un gel care are rol digestiv, regland nivelul de zahar si de colesterol. Cele insolubile ajuta la curatarea intestinelor si reduc riscul de aparitie al diabetului.
Avand atatea avantaje, nu este de mirare ca din ce in ce mai multe persoane aleg o dieta cu seminte de cannabis. Aceasta planta are foarte multe de oferit, aducand beneficii persoanelor de orice sex sau varsta.