Festivalul artificiilor Sumidagawa, numit in japoneza Sumidagawa Hanabi Taikai, este un eveniment anual care are loc in ultima sambata a lunii iulie, in Asakusa, un district al capitalei nipone Tokyo. In cadrul festivalului, mai multe echipe se intrec pentru a realiza cel mai impresionant spectacol pirotehnic pe cerul de deasupra raului Sumida. Competitia aminteste de evenimentele similare din timpul perioadei Edo (1603 – 1868), atunci cand Japonia era condusa de shogunii Tokugawa. Desi in perioada verii au loc mai multe festivaluri similare in Tara Soarelui Rasare, Sumidagawa este cel mai cunoscut, atragand in fiecare an peste un milion de spectatori.
Traditia acestui festival al artificiilor a pornit in anul 1732, in urma foametei din Kyoho, cand aceste materiale pirotehnice au fost folosite pentru a celebra memoria celor decedati. De altfel, aceasta a fost una dintre cele mai dificile perioade din istoria Japoniei, dominata de criza economica, foamete si o incidenta a bolilor in randul populatiei mult mai mare decat in mod obisnuit. In acest context, exploziile de culoare de pe cer au devenit atat un mod de a cinsti memoria celor decedati, cat si de a celebra viata, dar si o sursa de amuzament pentru sute de mii de oameni loviti de saracie.
Numit initial Ryogoku Kawabiraki, acest festival de artificii s-a transformat intr-o competitie acerba la inceputul anilor 1800, cand taberele rivale de pirotehnicieni Tamaya si Kagiya au inceput sa se intreaca pentru a impresiona privitorii. Tot in acea perioada, a devenit o obisnuinta ca spectatorii sa strige numele taberei favorite in timpul show-ului pirotehnic. Avand in vedere ca astazi majoritatea niponilor striga „tamaya” in momentul in care urmaresc exploziile de culoare de pe cer, e lesne de inteles care dintre cele doua echipe rivale a impresionat mai mult.
Festivalul artificiilor Sumidagawa a suferit o lovitura importanta in anul 1843, cand articolele pirotehnice folosite in programul celor de la Tamaya au cauzat un incendiu devastator, iar evenimentul a fost anulat pana in 1868. Din acel an, evenimentul s-a desfasurat cu regularitate la finalul lunii iulie, pana la mijlocul anilor 1920. De atunci si pana la izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, competitia s-a desfasurat sporadic, iar dupa conflagratia mondiala a fost abandonata cu totul.
Din 1978, cand Sumidagawa Hanabi Taikai a fost reluat, singurele evenimente care au un pus in pericol festivalul de artificii au fost dezastrele naturale. Astfel, in 2011 competitia a fost amanata pana in august din cauza cutremurului Tohoku si a tsunamiului care a urmat, iar in 2018 a fost mutata de sambata pentru duminica din cauza taifunului 12.
Locul in care se desfasoara in prezent acest festival al artificiilor nu a fost ales intamplator. Faptul ca materialele pirotehnice sunt lansate deasupra raului Sumida face ca acestea sa se reflecte in apa, oferind prilejul unei privelisti mult mai spectaculoase si al realizarii unor fotografii memorabile.
Alte festivaluri de artificii renumite in toata Asia sunt Festivalul international de la Busan (Coreea de Sud), Karthikai Deepam (India si Sri Lanka), Anul Nou Lunar (Hong Kong) si Festivalul international din Shanghai (China).