Informatii interesante despre coroane dentare ceramice si alte tipuri de coroane

Sanatatea noastra orala nu este intotdeauna roz. Si este posibil ca in urma unui incident sau din cauza igienei orale deficitare, sa fiti necesar sa inlocuiti un dinte deteriorat sau nesanatos. Daca acesta din urma a pierdut prea mult material, uneori nu veti mai avea de ales decat sa instalati o coroana dentara, care va servi la inlocuirea vidului si va oferi o structura stabila si durabila protezei.

Din pacate, perspectiva de a pune o coroana dentara ii face pe multi sa fie putin descurajati de pret. Deoarece ar fi pacat sa pierdeti ingrijirile care se pot dovedi cruciale pentru sanatatea dvs., dar si increderea in sine (care incepe cu un zambet frumos), va spunem un pic mai multe despre coroane dentare ceramice sau de alt tip si care sunt cele mai bune metode de a va reduce factura.

Ce este o coroana dentara

Inainte de a incepe acest articol, clarificam ce este o coroana dentara si in ce situatie se poate dovedi utila. O coroana dentara este o proteza care va va inlocui dintele natural. Aceasta solutie va va fi oferita de catre stomatologul dumneavoastra:

-pentru a proteja un dinte deteriorat (acoperindu-l in intregime, spre deosebire de furnirurile care acopera pur si simplu partea anterioara);

-pentru a inlocui un dinte deteriorat, rupt sau crapat;

-pentru a prijinii un dinte in care ramane foarte putin material sanatos;

-pentru a restaura un dinte care a fost devitalizat (in special dupa tratamentul canalului radacinilor);

-pentru a inlocui un dinte care este malformat sau decolorat in timp, deformat sau blocat de o umplutura;

-pentru a acoperi un implant dentar.

Pentru ce se foloseste?

Pentru a rezuma, putem spune ca o coroana dentara ajuta la intarirea sau infrumusetarea unui dinte atunci cand este deteriorat, rupt sau mort (ca urmare a cavitatilor sau dupa devitalizare). Prin urmare, va actiona ca un fel de capac pentru a acoperi dintele deteriorat, fiind fixat cu ciment peste acesta din urma. Intregul punct al coroanei dentare este salvarea dintelui si evitarea extragerii acestuia, prin pastrarea pulpei (cel mai adesea datorita tratamentului canalului radicular). Radacina va fi in continuare utilizabila si va servi drept suport pentru implantarea coroanei dentare. Plasarea coroanei se poate face si dupa un implant, daca dintele dvs. a fost prea deteriorat pentru a-l pastra si a fost, prin urmare, extras. In acest caz, implantul va inlocui radacina si va servi drept suport pentru coroana dentara.

Ca parte a familiei de proteze dentare partiale fixe, coroana prezinta multe avantaje:

-estetic: ajuta la standardizarea zambetului  si il fac mai frumos prin unificarea culorii si formei dintilor;

-functional: o coroana va consolida un dinte prea slab sau deteriorat si, prin urmare, isi va recapata functia completa de mestecat. Coroanele dentare sunt la fel de puternice si durabile ca un dinte natural si, de obicei, veti gasi o mestecare aproape normala;

-stabilitate: coroanele sunt in general lipite (folosind ciment) pe dintele natural, iar acest lucru este permanent. Spre deosebire de protezele amovibile, acestea nu trebuie eliminate pentru intretinere si, prin urmare, sunt mult mai stabile.

Exista diferite tipuri de coroane dentare. Principalele sunt:

Coroana metalica

Acesta este tipul de coroana dentara cel mai utilizat, in special datorita pretului foarte accesibil si a soliditatii sale. Cu toate acestea, coroana metalica este mult mai putin estetica (deoarece nu reproduce culoarea naturala a dintelui) si, prin urmare, este plasata in general pe dintii din spatele gurii. Metalul folosit poate varia de la aur la argint, de exemplu.

Coroanele dentare ceramice

Mai recente decat celelalte modele, sunt compuse dintr-o structura ceramica foarte rezistenta, acoperita in sine de ceramica care imita perfect umbra naturala a dintilor. Cu siguranta este cea mai buna coroana dentara din punct de vedere al calitatii, dar si una dintre cele mai scumpe.

Ceramica este, de asemenea, un material biocompatibil, ceea ce inseamna ca acest tip de coroana se va potrivi perfect in gura, limitand riscul de respingere. Pe de alta parte, coroana ceramica nu este recomandata daca aveti probleme de ocluzie (daca dintii superiori si inferiori nu sunt aliniati corespunzator) si daca suferiti de probleme dentare mai grave. Ceramica este intr-adevar putin mai putin rezistenta decat metalul si poate fi rapid deteriorata in contact cu alti dinti.

Coroana dentara din rasina

Folosita temporar pentru a va proteja dintele, asteptand ca tehnicianul sa termine proiectarea coroanei finale, este mai poroasa si lasa microbii sa treaca, motiv pentru care nu trebuie sa o mentineti prea mult timp.

Coroana metalico-ceramica

Compusa dintr-un invelis metalic care va fi acoperit cu ceramica (aceeasi culoare ca dintele natural), aceasta este o optiune atat estetica, cat si durabila si, in orice caz, cea care ofera cel mai bun raport pret de calitate.

Coroana ceramica-zirconiu

Zirconiu in interior, exterior din ceramica: aceasta coroana dentara reproduce perfect aspectul natural al dintelui dvs..

Dezavantajele unei coroane dentare

Inainte de a alege o coroana dentara, fiti constienti de faptul ca are unele dezavantaje.

Primul dezavantaj este ca rezultatul final va depinde in principal de materialele utilizate. Prin urmare, coroana dentara este rareori cea mai economica optiune. Este, de asemenea, un tratament ireversibil, deoarece dintele va fi macinat pentru a lasa suficient spatiu pentru coroana. Prin urmare, este un tratament invaziv. Nu veti putea obtine o coroana dentara dupa afectiuni precum gingivita. In acest caz, va fi necesar sa tratati mai intai starea dentara, inainte de a continua instalarea unei coroane. Daca aveti bruxism, coroana poate fi deteriorata foarte repede si chiar va poate deteriora dintii sanatosi.

Este recomandabil sa mergeti la medicul stomatolog cel putin o data sau de doua ori pe an pentru a verifica starea de sanatate a dintilor. Acest lucru va permite medicului dumneavoastra sa detecteze un dinte deteriorat, suficient de devreme, care trebuie inlocuit si pentru care montarea unei coroane dentare este adecvata.