Motivele care au facut ca India sa devina al doilea mare producator de petarde din lume

pocnitori

India reprezinta al doilea cel mai mare producator de petarde la nivel mondial, dupa China, aceasta clasare fiind influentata de doi factori importanti. In primul rand, tara asiatica este a doua cea mai populata din lume, cu 1,3 miliarde de locuitori, avand asadar o forta de munca impresionanta. In al doilea rand, una dintre cele mai importante sarbatori indiene, Diwali, presupune folosirea unui numar urias de materiale pirotehnice.

Industria producatoare de petarde din India a aparut la inceputul anilor 1900, cand doi frati angajati la o fabrica de chibrituri din Kolkata s-au gandit sa isi dezvolte propria afacere si sa o extinda in directia materialelor pirotehnice. Acestia s-au intors in orasul natal, Sivakasi, care in prezent este locul unde se produc cele mai multe explozibile din tara, in special datorita vremii uscate, ideala pentru o astfel de activitate.

Pe masura ce industria a evoluat, in Sivakasi s-au pus bazele Centrului pentru cercetarea si dezvoltarea artificiilor si petardelor (FRDC), care stabileste standardele de calitate si de siguranta in domeniu. FRDC isi asuma responsabilitatea testarii materialelor folosite, monitorizarii intregului proces si asigurarii sanatatii tuturor angajatilor din aceasta industrie. Practic, fara existenta acestui organism, numarul de decese din India provocate de materiale pirotehnice ar fi fost exponential mai mare.

Cu toate acestea, modul in care sunt depozitate si transportate petardele in India nu este considerat suficient de sigur de catre tarile occidentale, motiv pentru care tara asiatica nu exporta materiale pirotehnice. Aceasta nu reprezinta o problema, avand in vedere vanzarile uriase din preajma sarbatorii Diwali, insa guvernul indian cauta permanent solutii pentru a putea valorifica aceasta industrie si pe plan extern.

In plus, Organizatia pentru siguranta produselor petroliere si a explozibililor (PESO) interzice importul petardelor nu doar din China, ci si din alte tari producatoare, cum ar fi SUA, Spania sau Germania. Prin urmare, indienii pot cumpara numai materiale pirotehnice produse local.

Siguranta, cel mai important aspect atunci cand detonezi petarde

In Romania, ai posibilitatea de a achizitiona petarde si artificii in doua moduri: de la vanzatori neautorizati sau de la un magazin profesionist. Daca alegi prima varianta, aceea de a achizitiona materiale pirotehnice dintr-o piata oarecare sau dintr-un autoturism parcat in spatele blocului, risti ca produsele sa nu functioneze sau, mai rau, sa se detoneze singure.

In schimb, daca optezi pentru un magazin profesionist, asa cum este Ekopiro.ro, vei cumpara numai petarde si artificii autorizate, sigure si testate, avand garantia ca acestea functioneaza ireprosabil. In plus, oferta este una mult mai variata, iar fiecare produs vine insotit de avertismente si instructiuni de folosire.

Atunci cand detonezi petarde, trebuie sa tii cont de cateva reguli stricte de siguranta. In primul rand, acestea trebuie detonate numai in spatii deschise, fara vegetatie uscata sau produse inflamabile in jur. In al doilea rand, in cazul in care explozia nu a avut loc, este recomandat sa nu te apropii imediat de produs, ci sa il stropesti cu apa. De asemenea, nu lasa nici copiii, dar nici animalele de companie nesupravegheate in apropierea materialelor pirotehnice.