Nu se stie cu exactitate motivatia oamenilor pentru a se apuca de fumat. Unii o fac pentru ca ii indeamna anturajul sa o faca, altii de curiozitate si altii din pura plictiseala. Ceea ce este cert insa, este ca la nivel mondial exista peste 1 miliard de fumatori. Este un numar urias si daca acest viciu este privit din punct de vedere comercial, este o piata de desfacere deosebit de mare.
Pana nu demult, singura varianta pe care o avea un fumator era tigara clasica, realizata din tutun. Lucrurile s-au schimbat in momentul in care numarul deceselor cauzate de fumat a crescut considerabil. De mai bine de un deceniu au inceput sa apara alternative, iar una dintre alternative este tigara electronica.
Ce este tigara electronica?
Este un dispozitiv cu ajutorul caruia fumatorii se pot bucura de viciul pe care il iubesc, fara a inhala toate substantele cancerigene din tutun. Bazandu-se pe incalzirea unui lichid cu arome si nicotina, tigara electronica aduce o multime de avantaje:
- Nu miroase urat;
- Nu genereaza problemele medicale pe care le genereaza o tigara normala;
- Este permisa in mai multe locuri;
- Este mai ieftina.
Chiar si asa insa, acest dispozitiv a generat foarte multe discutii si nemultumiri. Dat fiind faptul ca sunt 1 miliard de oameni care fumeaza, este normal ca producatorii de tutun sa incerce sa micsoreze putin ritmul de crestere al tigarii electronice. Din acest motiv, au aparut mai multe mituri.
Care sunt principalele mituri despre tigara electronica pe care nu trebuie sa le crezi?
- Tigara electronica emana vapori de apa. Este un concept total gresit, in conditiile in care apa nu fierbe in momentul in care este utilizata in lichidul tigarii. O tigara electronica, spre exemplu, contine polietilen glicol sau glicerina vegetala, arome, nicotina diluata si apa, care sunt doar incalzite.
- Exista substante cancerigene in tigara electronica. Este o afirmatie partial adevarata. Adevarul este ca in 2009, FDA, institutia care se ocupa de analiza mancarurilor si a pastilelor in America, a descoperit cateva substante care ar putea cauza cancerul. Totusi, cantitatile sunt foarte mici si se pare ca nu sunt periculoase pentru consumul uman. In comparatie cu tutunul, care are peste 4000 de substante cancerigene, riscurile la care este supus un vaper sunt mult mai mici.
- Nicotina este obligatorie pentru cei care doresc sa vapeze. De fapt, nicotina este obligatorie doar pentru cei care doresc sa se lase de fumat prin intermediul tigarii electronice. Este substanta care genereaza dependenta si este cat se poate de normal sa fie introdusa in tigarile electronice, in asa fel incat sa genereze o senzatie asemanatoare cu cea a fumatului. Lichidul tigarii electronice poate sa fie folosit si fara nicotina, cu o compozitie ce are doar arome si propilen glicol. Practic, cei care doresc sa elimine toate substantele care creaza dependenta, o pot face fara probleme, vapand un simplu lichid aromat.
- Aromele pot atrage persoanele sub 18 ani sa utilizeze tigara electronica. Este adevarat, insa este la fel de adevarat ca tigarile normale ii atrag. Majoritatea fumatorilor s-au apucat de fumat inainte de 18 ani.
- Compozitia tigarilor electrinice nu este foarte bine stiuta. De asemenea, un mit foarte popular este acela ca nu se cunoaste compozitia tigarii electronice. De fapt, se cunoaste foarte bine iar substantele folosite pentru lichidul tigarii sunt utilizate adeseori in industria alimentara.
- Tigara electronica are in componenta substante care se gasesc si in antigel. Este o alta afirmatie sustinuta de foarte multe persoane, dupa ce in 2009, organizatia Mondiala a Sanatatii au gasit urme de dietilen glicol. Cel mai probabil a fost un caz izolat, in conditiile in care in nicio alta tigara nu s-a gasit o astfel de substanta.
Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii despre tigara electronica?
Cu siguranta, o astfel de tigara nu este cea mai buna decizie. Daca iti doresti sanatate 100%, cel mai bine este sa nu fumezi, sa nu vapezi si sa eviti orice tip de viciu. Daca vrei pur si simplu un inlocuitor pentru tigara clasica, este cea mai buna optiune pe care o ai la dispozitie, din motive cat se poate de evidente. Aceasta tigara nu are substantele cancerigene din tutun, este mai ieftina, dupa cum am precizat deja, reusind sa aduca si o serie de alte avantaje.
Spre exemplu, spre deosebire de o tigara normala, aceasta nu genereaza fumat pasiv, lucru cat se poate de convingator. O buna parte dintre persoanele care se imbolnavesc de pe urma fumatului nici macar nu fumeaza, ci doar stau pe langa fumatori.
Concluzionand,majoritatea miturilor despre tigara electronica sunt false, insa inainte de a alege un astfel de produs este bine sa te asiguri ca este perfect pentru tine.