Armonizarea legislației naționale la cadrul normativ comunitar nu a însemnat și nici nu înseamnă automat reducerea economiei tenebre și implicit a comerțului cu produse falsificate. Trebuie să recunoaștem că instrumentele utilizate de către organele publice de monitorizare și verificare a pieței sunt ceva mai eficiente decât acum 10 ani, însă nici acest lucru nu determină dispariția totală a tagmei falsificatorilor și a produselor contrafăcute.
Cum ne protejăm de falsuri și produse contrafăcute?
Produsul contrafăcut şi produsul falsificat reprezintă două lucruri distincte, chiar dacă amândouă sunt de proastă calitate. Produsul contrafăcut este acel produs obţinut astfel încât să semene cu un produs autentic, dar nici un procent din produsul autentic nu se regăseşte în el. Produsul falsificat este obţinut astfel încât să semene cu un produs autentic, un procentaj din cel real regăsindu-se în fals. În fine, există mai multe elemente pe care trebuie să le verificăm atent pentru a nu cădea în capcană: în cazul produselor contrafăcute, cum ar fi medicamentele contrafăcute, trebuie să citim cu atenție datele despre producător, importator, să analizăm ambalajul, să observăm caracteristicile specifice produsului etc., iar în cazul celor falsificate în mod primordial trebuie să fim atenți la denumirea produsului, logo-ul etc.
Epoca codului de bare
Un element de siguranţă îl reprezintă acel cod de bare care însoţeşte fiecare produs. Anii ’90 au adus codurile de bare și în România, iar peste un deceniu de atunci au apărut și primele site-uri unde putea fi verificată autenticitatea produsului care purta acest cod. Apreciat și adoptat de către marea majoritate a economiilor lumii, în pofida unor blamări lansate de grupuri restrânse ale populației, codul de bare a evoluat până la ora actuală și este practic indispensabil oricărui produs care ajunge pe rafturile magazinelor.
Aplicațiile IT – extrem de utile consumatorilor
Actualmente verificarea originalității produsului prin intermediul codului de bare se poate realiza mult mai simplu. În cazul în care ești deținătorul unui telefon (Smartphone) pe sistem de Android sau IOS nu ai nevoie decât să-ți instalezi o aplicație dintre cele câteva existente și testate în țara noastră. Cu ajutorul acestei aplicații instalate în telefon poți scana codul de bare de pe câteva sute de mii de produse existente în România.
Cum le utilizăm?
Prin scanarea codului de bare a unui produs poți, până a ajunge cu el la casa de marcat, să afli informații de pe etichetă, să verifici aditivii alimentari din conținutul produsului și situația acestuia în comparație cu alte produse din aceeași categorie. De regulă, în baza de date a aplicațiilor date se află atât produse alimentare cât și cosmetice, produse de curățenie, electronice etc. Prin modernizarea și dezvoltarea acestor aplicații (InfoCons- coduri de bare, BarCode Scanner etc), consumatorului de rând i se oferă un instrument foarte accesibil și eficient de apărare a drepturilor sale legale.
Viteza de recunoaștere a produsului, capacitatea de scanare și cantitatea de informații cuprinsă în baza de date deținută sunt aspecte esențiale ale funcționalității acestor aplicații, iar companiile cu renume mondial depun eforturi mari pentru dezvoltarea continuă a acestei industrii pro-consumator. Prin urmare, asistăm la o sinergie a domeniilor IT și protejarea drepturilor de consumator, un exemplu din șirul sutelor de mii în care știința vine în slujba omului și necesităților sale.