Tipuri de masini de gaurit si insurubat

Tipuri de masini de gaurit si insurubat

Masina de gaurit si insurubat este, poate, cea mai versatila scula electrica din gospodarie. Cu totii avem de dat cate o gaura in perete sau de montat un dulap. In functie de buget si de lucrarea pe care o avem de efectuat (daca vorbim de lucrari mici, ocazionale acasa sau de lucrari pe santier) e bine sa avem in vedere anumite aspecte atunci cand facem o achizitie.

Cele mai scumpe si cunoscute branduri de scule sunt Bosch, Makita, Metabo si DeWalt pentru gama profesionala,  Einhell pentru gama semiprofesionala, Raider pentru gama hobby.

Atunci cand vine vorba de alegerea unei bormasini trebuie sa tinem cont de urmatorele caracteristici, un neaparat in aceasta ordine: brand, alimentare (cu cablu sau cu acumulatori), clasa de utilizare (profesionala, semiprofesionala sau hobby), moment de torsiune, greutate, maner antialunecare de preferat, lungimea cablului daca vorbim de o bormasina cu fir sau motor fara perii daca vorbim de o bormasina cu acumulatori.

Un motor fara perii sau brushless are mai multa putere si o durata de viata mai mare decat unul cu perii si consuma mai putina energie din acumulator. Sculele cu acumulatori au avantajul ca nu mai trebuie sa iti faci griji daca ai o priza in apropiere atunci cand lucrezi, insa trebuie sa ai in vedere sa ai mereu acumulatorii incarcati.

Masinile de gaurit si insurubat cu fir si masinile de gaurit si insurubat cu acumulatori  sunt de mai multe tipuri: gaurire si insurubare fara percutie, gaurire si insurubare cu percutie, insurubare cu impact (cu sistem de prindere cu hexagon interior si patrat exterior), insurubare fara impact, gaurire cu coloana, gaurire cu talpa magnetica, gaurire unghiulara.

Printre cele mai importante caracteristici tehnice al unei masini de gaurit si insurubat, fie ca vorbim despre cele cu fir sau despre cele cu acumulatori amintim urmatoarele:

  • sistemul de prindere;
  • puterea nominala sau tensiunea si capacitatea acumulatorilor compatibili;
  • turatia reglabila/numarul de trepte de viteza: prima treapta de viteza se foloseste pentru insurubare, iar treapta 2 si 3 (daca exista) pentru gaurire;
  • momentul de torsiune reprezinta forta de strangere a masinii in functie de lucrare si previne distrugerea accesoriilor compatibile cum ar fi: suruburi, capete de insurubare etc.

Indiferent de achizitia facuta este bine sa lucram intr-un mediu curat si sa folosim echipamente de protectie adecvate, sa nu folosim masina in alte scopuri decat cele pentru care a fost proiectata si sa ne asiguram ca folosim si montam accesoriile corect ( de exemplu, atunci cand gauriti asigurati-va ca burghiul este intotdeauna in linie dreapta, prevenind astel ruperea/deteriorarea acestuia).

Din pacate, astazi exista tot mai multe replici ale produselor originale, inclusiv atunci cand vorbim de scule electrice. Cateva aspecte pe care sa le aveti in vedere atunci cand cumparati bormasini de la surse neautorizate: imbinarile nu sunt bine executate, cauciucul de pe maner e mai rigid decat ar trebui, mult prea mult accesorii compatibile incluse, putere mica si rotatii putine, pretul mult mai mic decat in mod normal.

Sfatul nostru: daca nu dispuneti de un buget pentru o bormasina profesionala achizitionati una din gama semiprofesionala de la un magazin autorizat decat o replica la un pret mai mic.